SUA: Exploatarea gazelor de şist riscă să agraveze penuriile de apă

Exploatarea gazelor de şist în Statele Unite are loc, în cea mai mare parte, în regiuni deja confruntate cu ‘stres hidric’, riscând să agraveze penuriile de apă, potrivit unui studiu al grupului de organizaţii Ceres, publicat miercuri, relatează AFP.

Aflată în plină expansiune în SUA, exploatarea petrolului şi gazelor de şist se realizează în principal prin tehnica fracturării hidraulice, care constă în injectarea la o presiune foarte mare a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi aditivi chimici, pentru a elibera hidrocarburile închise în roci.

Circa jumătate din puţurile săpate începând cu 2011 în Statele Unite şi vestul Canadei în scopul utilizării acestei tehnici controversate se află în regiuni deja confruntate cu un puternic ‘stres hidric’ – atunci când cererea de apă depăşeşte cantitatea disponibilă într-o anumită perioadă sau atunci când utilizarea apei este limitată de proasta calitate a acesteia -, indică studiul grupului de organizaţii Coalition for Environmentally Responsible Economies (Ceres).

Studiul a fost realizat în baza a 40.000 de forări efectuate între 2011 şi mai 2013, precizează agenţia franceză de presă.

‘Fracturarea hidraulică agravează concurenţa pentru apă în unele din regiunile cel mai afectate de secetă şi stresul hidric’, rezumă Mindy Lubber, preşedinta Ceres, care reuneşte agenţii neguvernamentale, cercetători şi companii.

Raportul subliniază, în special, impactul exploatării gazelor de şist în California, stat care se confruntă în prezent cu una din cele mai grave episoade de secetă din ultimul secol.

‘Dezvoltarea gazelor de şist în multe regiuni (din SUA) se bazează, în mare parte, pe resursele de apă subterană, care sunt, în general, mai puţin reglementare decât cele de suprafaţă, agravând astfel riscul de diminuare a resurselor de apă’, argumentează documentul.

Pentru a evalua mai bine amploarea problemei, studiul face apel la o mai mare transparenţă şi cere companiilor să dezvăluie cantitatea de apă utilizată în fiecare din puţuri, raţionalizând, în acelaşi timp, utilizarea sa.

Exploatarea gazelor şi petrolului de şist alimentează o revoluţie energetică în SUA, care ar putea deveni, anul acesta, cel mai mare producător de ‘aur negru’ al planetei, încheie France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata