SUA înăspresc sancţiunile împotriva Rusiei; este vizată şi cea mai mare bancă rusă

Statele Unite au decis vineri, 12 septembrie, instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a ”continuării acțiunilor destabilizatoare în Ucraina”, fiind vizate în principal industriile petrolieră și militară, precum și principalele bănci ruse de stat cărora li se va limita accesul pe piața americană de capital, transmit agențiile Reuters și AFP citând un comunicat al Trezoreriei americane.

Un număr de șase bănci ruse, printre care și Gazprombank și Bank of Moscow, se regăsesc din luna iulie pe lista entităților financiare sancționate. Acum pe listă a fost introdusă și banca Sberbank, cea mai mare bancă rusă după valoarea activelor, conform estimării Trezoreriei americane ea deținând circa un sfert din activele financiare din Rusia. În plus, toate aceste bănci nu vor avea dreptul să contracteze pe piața americană de capital împrumuturi cu o maturitate mai mare de 30 de zile, față de 90 de zile anterior.

În ce privește sectorul energetic, Statele Unite nu vor mai permite vânzarea de bunuri, tehnologii și servicii către cinci mari societăți ruse ce activează în acest domeniu, printre ele numărându-se Gazprom, Lukoil et Rosneft. De asemenea, instituțiile financiare americane nu vor mai putea acorda finanțări pe termen lung (peste 90 de zile) companiilor Transneft și Gazprom Neft.

De astfel de finanțări va fi privat și grupul Rosteh, ce activează în industria de apărare, altor cinci societăți din acest sector urmând să li se blocheze activele din SUA.

Noua serie de sancțiuni americane survine la o zi după ce Uniunea Europeană a instituit sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Noile măsuri europene interzic de asemenea acordarea de credite și împrumuturi cu o maturitate mai mare de 30 de zile, față de 90 de zile anterior, pentru marile companii și bănci de stat rusești, inclusiv Sberbank. În plus, alți 24 de politicieni ruși sau ucraineni proruși au fost incluși pe lista celor care nu au drept de viză pentru spațiul comunitar și cărora li se vor îngheța averile.

”Izolarea diplomatică și economică a Rusiei va continua atât timp cât acțiunile ei nu vor fi conforme cu discursurile ei”, a declarat Jacob Lew, secretarul american al Trezoreriei. La rândul său, subsecretarul Trezoreriei americane însărcinat cu lupta împotriva terorismului, David Cohen, a afirmat că ”măsurile adoptate astăzi arată determinarea noastră de a mări prețul pe care Rusia îl va plăti dacă va continua să încalce integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

Totuși, având în vedere temerile privind aprovizionarea Europei cu gaze, Trezoreria americană a ținut să precizeze că noile sancțiuni ”nu vor împiedica companiile ruse să exporte petrol și gaze naturale altor state”, obiectivul măsurilor adoptate vineri fiind să îngreuneze dezvoltarea proiectelor pe termen lung ale companiilor ruse, cum este de exemplu exploatare rezervelor de petrol și gaze în regiunea strategică a Oceanului Arctic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata