SUA oferă 3 milioane de dolari pentru arestarea unui infractor informatic rus

SUA oferă până la 3 milioane de dolari pentru informații care pot duce la arestarea lui Evgheni Mihailovici Bogacev, prezentat de justiția americană drept unul dintre cei mai importanți infractori informatici din prezent, relatează miercuri AFP.

‘Cunoscut și sub pseudonimul de ‘lucky12345’ și ‘slavik’, Bogacev este acuzat că a fost administratorul unei rețele care a implantat un software pirat în peste un milion de calculatoare, fără autorizație’, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Utilizatorii acestui software, ‘Zeus’ sau ‘GameOver Zeus’ în versiunea sa cea mai evoluată, ‘au putut fura informații bancare și goli conturile în cauză’, sustrăgând în total ‘peste 100 de milioane de dolari’ de la persoane particulare sau de la companii americane, conform Departamentului de Stat.

Bogacev este ‘poate cel mare infractor informatic al planetei’, a declarat în cadrul unei conferințe de presă William Brownfield, însărcinat cu cooperarea judiciară internațională în cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit lui Joseph Desmarest, director adjunct al diviziei cibernetice a FBI, o bancă din Florida care a avut un calculator infectat de ‘GameOver Zeus’ a pierdut 7 milioane de dolari dintr-unul din conturile sale în 2012.

Conform informațiilor justiției americane, Bogacev trăiește în Rusia. FBI-ul a transmis informațiile referitoare la el FSB-ului, serviciul de informații rus, a declarat Joseph Desmarest.

Ancheta judiciară asupra lui ”GameOver Zeus’ a început în statul Pennsylvania în urmă cu doi ani, potrivit lui David J. Hickton, procurorul federal local. La 23 mai 2014, o operațiune a poliției a permis ‘tăierea liniilor de comunicație între calculatoarele infectate’ și rețeaua aflată la originea ‘GameOver Zeus’.

‘Zeus’, versiunea originală a software-ului pirat a apărut în 2007′, potrivit FBI.

Ancheta FBI asupra ‘GameOver Zeus’ a implicat peste o duzină de țări, printre care Australia, Olanda, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Luxemburg sau Japonia.

Recompensa este oferită în cadrul unui program american de luptă împotriva crimei organizate internaționale (TOC, Transnational Organized Crime), lansat în 2011 de SUA. Peste 20 de milioane de dolari cu titlu de recompense au fost vărsați în ultimii doi ani în cadrul acestui program, a precizat William Brownfield. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata