SUA: Peste 100 de arestări datorită programelor de supraveghere ale NSA

Peste 100 de persoane au fost arestate în ultimii ani datorită programelor de supraveghere electronică și telefonică în străinătate ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, a indicat miercuri într-un raport o comisie care a anchetat activitatea NSA, transmite France Presse.

Comisia publică, independentă și consultativă ‘Privacy and Civil Liberties Oversight Board’ (PCLOB), formată din cinci membri, a aprobat oficial miercuri un amplu raport privind programele de supraveghere ale NSA în străinătate, printre care și PRISM, pentru a le analiza funcționarea și a le valida legalitatea.

Experții au concluzionat că supravegherea comunicațiilor pe internet și telefonice ale non-americanilor în străinătate, în conformitate cu articolul 702 al legii privind spionajul, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informații în lupta împotriva terorismului.

Potrivit propriei lor analize non-exhaustive ale operațiunilor NSA, în aproximativ 30 de cazuri informațiile obținute datorită acestor programe „au fost catalizatorul care a permis identificarea unor teroriști necunoscuți până atunci și/sau a unor planuri de atentate”.

În aproximativ alte 20 de cazuri, supravegherea a contribuit la o anchetă antiteroristă încă în desfășurare.

„Potrivit unui bilanț aproximativ al acestor cazuri, au avut loc peste 100 de arestări pentru fapte legate de terorism”, concluzionează raportul.

Comisia PCLOB susține că „15 dintre cazurile examinate ar implica o legătură cu SUA, cum ar fi locul unui plan de atentat sau localizarea agenților, în timp ce aproximativ 40 au implicat exclusiv agenți sau planuri în țări străine”.

Contactată de AFP, comisia a confirmat că această analiză este cea mai recentă și diferită de cea furnizată anterior de agențiile de informații.

Anul trecut, în nebunia dezvăluirilor lui Edward Snowden, NSA a luat apărarea numeroaselor programe de supraveghere, afirmând că acestea s-au dovedit utile pentru „a descoperi activități teroriste” în 54 de situații, o cifră care a fost în mare parte reluată de aliații NSA ca număr de atentate dejucate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata