SUA: Zborul MH17 probabil doborât din greşeală de separatişti prost antrenaţi

Zborul MH17 a fost probabil doborât „din greșeală” deasupra estului Ucrainei de separatiști proruși prost antrenați, potrivit unor înalți responsabili din serviciile secrete americane.

„Explicația cea mai plauzibilă este că a fost o greșeală” și racheta a fost trasă „de un echipaj prost antrenat”, în timp ce sistemul folosit — o baterie de rachete sol-aer de fabricație rusă Buk — necesită anumite cunoștințe și antrenament, a declarat un înalt responsabil din serviciile secrete americane care a solicitat anonimatul, citat de AFP.

În schimb, chiar dacă racheta a fost trasă dintr-o zonă controlată de rebeli, pentru moment este imposibil să se spună cine „a apăsat butonul” și de ce, a adăugat acest responsabil.

El a subliniat de asemenea că serviciile secrete americane nu sunt în măsură să spună dacă și ruși erau prezenți la baterie în momentul tirului sau nu.

Serviciile de asemenea nu au mai multe dovezi că rușii i-ar fi instruit pe separatiști să utilizeze Buk, un sistem antiaerian relativ modern și sofisticat.

În total, 298 de persoane, dintre care 193 de olandezi, se aflau la bordul Boeingului 777 al companiei Malaysia Airlines prăbușit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiștii proruși.

Acești responsabili au declarat de asemenea, într-un briefing de presă marți, că explicația dată de ruși în legătură cu catastrofa, ce sugerează puternic responsabilitatea Ucrainei, „nu stă în picioare”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata