Suedia: Circa 1.600 de persoane din oraşul Lund plătesc prin scanarea palmei

Identificarea prim scanarea palmei a ajuns să fie un mijloc de plată destul de răspândit la Lund, oraş studenţesc din sudul Suediei, a anunţat luni universitatea la care studiază autorul inovaţiei.

Circa 15 magazine şi restaurante din acest oraş dispun de terminale care scanează venele mâinii, sistemul fiind conceput de un student care a avut această idee când stătea la coadă să plătească, relatează AFP.

Aproximativ 1.600 de persoane utilizează în prezent acest sistem, considerat de autorul său nu numai mai rapid, dar şi mai sigur decât mijloacele de plată tradiţionale (cash şi card bancar).

‘Dispunerea venelor oricărui individ este unică, aşa încât nu există niciun mijloc de fraudă’, spune Fredrik Leifland, student la inginerie industrială şi fondator al unei firme. Chiar dacă identificarea prin vene exista deja, ea nu mai fusese niciodată folosită în acest fel.

‘A trebuit să stabilim relaţia între părţile componente ale sistemului, lucru destul de complicat: terminalele care scanează venele, băncile, magazinele şi clienţii’, arată Leifland. Ca să se înscrie în sistem, clienţii trebuie să meargă la un magazin care dispune de terminalul de scanare, să îşi scaneze mâna de trei ori şi să îşi lase numerele de asigurare socială şi ale telefonului mobil. Primesc prin SMS un link pentru activarea contului lor, care este pus în legătură cu contul bancar, de unde sumele cheltuite vor fi eliberate automat de două ori pe lună, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata