Summitul APEC: Putin şi Obama, început de dezgheţ?

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama și-au reluat contactele marți, 11 noiembrie, în cadrul summitului APEC care se desfășoară în prezent în China, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Cei doi șefi de stat au schimbat câteva cuvinte luni, înainte de fotografia grup, în finalul recepției oficiale oferite de președintele chinez Xi Jinping în onoarea liderilor țărilor membre ale APEC.

De fapt, potrivit presei ruse, Putin nu s-a dezmințit nici de această dată și a întârziat la fotografia de grup cu aproximativ 20 de minute, din cauza întâlnirii prelungite cu premierul malaezian Najib Razak, cu care a discutat despre prăbușirea zborului MH17 în estul Ucrainei, dar chiar și așa a reușit să schimbe câteva cuvinte cu liderul SUA, Barack Obama.

Atunci când a coborât din mașină și a intrat în încăperea unde era așteptat de restul liderilor APEC, Putin a văzut cum Obama i-a făcut din mână într-un gest de bun-venit. Liderul rus a reacționat pe loc. S-a apropiat de președintele american și i-a strâns mâna și, timp de 7-8 minute, cei doi șefi de stat au schimbat câteva cuvinte, după cum a ținut să precizeze Kremlinul.

Într-un declarație făcută luni seara, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, a indicat că nu a fost vorba propriu-zis de o discuție, ci de un schimb de replici ‘în picioare’ în cadrul summitului.

În debutul reuniunii de marți de la summit, președintele rus s-a apropiat de Obama și l-a bătut pe umăr, întrebându-l dacă îi place sala. La masa de dezbateri, Putin s-a așezat de partea stângă a președintelui chinez Xi Jinping, iar Obama, de partea dreaptă a acestuia.

Potrivit agențiilor de presă ruse, Putin și Obama s-au lăsat așteptați după reuniune la fotografie de grup, deoarece au stat deoparte și au ‘discutat’ preț de câteva minute.

‘Putin și Obama au profitat de câteva ori de pauzele în desfășurarea summitului pentru a vorbi. Ei au discutat despre problemele legate de relațiile bilaterale, situația din Ucraina, Siria și Iran’, a indicat Peskov.’Oportunități au fost mai mult de două, dar acestea au fost discuții scurte’, a precizat el.

Forumurile de tipul APEC reprezintă o platformă bună pentru astfel de contacte, comentează expertul rus Fiodor Lukianov, redactorul-șef al revistei ‘Rusia în politica globală’. „Dacă negocierile oficiale sau semioficiale necesită o agendă pusă la punct, în acest caz nu e nevoie de nimic. Treci pe lângă, te saluți și îți iei rămas-bun. Regulile de conduită civilizată nu au fost încă anulate de nimeni, în pofida sancțiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei pe fondul crizei ucrainene”, spune el.

Potrivit unor experți, SUA nu au dorit ‘boicotarea’ lui Putin la summitul APEC. ‘Dacă ar fi putut, l-ar fi boicotat, dar a fost absolut imposibil în aceste circumstanțe. Cum poți să-l boicotezi pe liderul unei țări care are relații strânse cu majoritatea statelor membre APEC?’, explică Fiodor Lukianov. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata