Suntem cea mai de succes poveste a FMI; în alte ţări lucrurile nu au ieşit aşa de bine, afirmă premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, marți, 20 octombrie, că România este „singura sau cea mai de succes poveste” a Fondului Monetar Internațional, iar conlucrarea cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană continuă pe lucruri importante, cum ar fi pachetele de legi privind achizițiile publice și redevențele.

„Suntem singura sau cea mai de succes poveste a FMI-ului. În alte țări, lucrurile nu au ieșit așa de bine”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la Antena 3, întrebat care este relația actualei guvernări cu FMI și dacă reprezentanții Fondului sunt nemulțumiți de autoritățile de la București.

El a spus că, în mare parte, autoritățile au ascultat de sfaturile reprezentanților FMI, BM și CE.

„În alte lucruri, de exemplu cu reducerea CAS cu cinci puncte procentuale anul trecut, ne-au zis să nu. Am făcut-o și e un lucru foarte bun. Reducerea TVA-ului la 9% (la alimente — n.r.) au zis să nu. Am făcut-o și a fost un lucru foarte bun. Deci, până la urmă, ideea e că ei sunt niște oameni care dau o anumită analiză, iei ceea ce ți se pare bun, celelalte lucruri le decizi pe plan național”, a explicat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, în continuare, între Guvernul de la București și FMI există o conlucrare pe „lucruri importante”.

„Săptămâna viitoare o să trimitem în Parlament pachetul de legi privind achizițiile publice, după aceea avem pachetul privind redevențele, avem partea de guvernanță corporatistă a întreprinderilor cu capital integral de stat. Adică sunt lucruri importante pe care le discutăm și cu FMI, și cu Banca Mondială. Nu mai vorbesc de relația cu Comisia Europeană care este zilnică, ca orice membru al Uniunii Europene”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a avut marți o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter — șeful misiunii FMI pentru România.

Ponta a precizat, la Antena 3, că, de fapt, delegația tehnică a FMI s-a întâlnit cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, dar la discuții a participat și el pe câteva „direcții principale”.

„Întâlnirea e cu ministrul de Finanțe, dar am fost și eu acolo pentru câteva direcții principale”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii a făcut precizări cu privire la elementele prevăzute în rectificarea bugetară pozitivă ce va fi aprobată vineri în Guvern și a subliniat că în acest an țara noastră se va înscrie în ținta de deficit aprobată în Parlament, respectiv 1,86%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata