Suplimentele alimentare ar putea soluţiona problema malnutriţiei

Malnutriția, regimul alimentar cu carențe de vitamine și minerale, afectează aproape două miliarde de oameni, iar suplimentele alimentare ar putea contribui la soluționarea acestei probleme ce poate duce la boli grave sau chiar la deces, susține un studiu dat publicității marți, elaborat de organizația neguvernamentală germană Welthungerhilfe și de rețeaua internațională de ajutorare a copiilor ‘Terre des Hommes’, informează Deutsche Welle.

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), numărul persoanelor subnutrite din întreaga lume a scăzut cu mai mult de 50 de milioane din 1990 până în prezent, ajungând la aproximativ 842 de milioane. Mult mai mulți sunt cei care sufăr de malnutriție, denumită uneori și „foame ascunsă” pentru că este prezentă la persoane care consumă cantități suficiente de alimente, dar nu își asigură toate substanțele nutritive necesare.

Malnutriția este răspândită în special în Asia Centrală, în multe zone din Africa și în țări ca India și Bangladesh.

„În estul și sudul Africii, oamenii mănâncă fiertură de porumb, fiind îndestulați de această hrană. Dar ei nu dispun de vitaminele și mineralele esențiale”, a declarat pentru Deutsche Welle, Wolfgang Jamann, secretar general al Welthungerhilfe. În același timp, există zone în care orezul este un aliment de bază, dar oamenii mănâncă de multe ori orez alb decorticat, care nu conține vitamina A, care se pierde în procesul de decorticare.

Alimentele ieftine precum orezul sau porumbul nu conțin suficienți nutrienți și, din această cauză, Wolfgang Jamann consideră că cea mai bună soluție ar fi îmbogățirea acestora, practică stipulată prin lege, în 80 de țări ale lumii. El a oferit exemplul Zambiei, unde o lege prevede îmbogățirea porumbului cu vitaminele A și D, ceea ce poate fi făcut cu succes și acasă prin pudrarea mâncării cu nutrienți adiționali.

O altă abordare sugerată de studiu, numită „biofortificare”, constă în modificarea plantelor în așa fel încât să absoarbă mai multe vitamine și minerale decât soiurile convenționale. Experimente cu plante precum cartofii, fasolea, maniocul și porumbul sunt în curs de desfășurare în Africa. Între timp, cercetători din India și Pakistan au dezvoltat prototipuri biofortificate de grâu, mei și orez.

Toate aceste abordări au potențial, susține Jamann, dar avertizează că eficacitatea acestor soiuri trebuie să fie dovedită. În acest sens, este necesară continuarea cercetărilor de laborator, precum și testarea pe teren a acestor plante pentru că soiurile „biofortificate” nu îmbunătățesc întotdeauna pantele create de Mama Natură, scrie Deutsche Welle.

În Filipine, de exemplu, primele teste pe teren cu „orezul auriu” modificat genetic, bogat în vitamina A, au avut rezultate destul de moderate, soiurile locale dovedindu-se a fi mult mai robuste la condițiile climatice.

Introducerea de plante obținute prin bioinginerie pentru combaterea malnutriției are sens doar în cazul în care fermierii își pot permite achiziționarea semințelor hibride, de multe ori mai scumpe decât cele de la soiurile tradiționale. În plus, fermierii nu ar putea folosi semințele din recolta lor anterioară și ar trebui să achiziționeze semințe noi în fiecare an, menționează sursa citată.

Potrivit lui Wolfgang Jamann, atât timp cât malnutriția este în primul rând o problemă de sărăcie, orice soluții potențiale pentru eradicarea acesteia nu vor fi eficiente în cazul în care sunt mai scumpe decât variantele actuale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata