Tacâmurile de plastic – o otravă pură

Tacâmurile din PVC sunt mult mai periculoase decât am crede. Multi preferă vase din PVC ( policlorura de vinil ) deoarece ele sunt foarte ieftine şi au un aspect destul de plăcut, scrie ecology.md.

În afară de PVC, la fabricarea, de exemplu, a paharelor se foloseşte polistiren, notat ca PS sau plasticul ABS. N-aveţi decât să turnaţi într-un astfel de pahar o băutură fierbinte sau alcool, că el începe imediat să aloce compusul toxic cu un nume modest – stiren. Inhalarea stirenului poate provoca numeroase boli acute şi cronice.

Această substanţă are un efect negativ semnificativ asupra funcţiei hepatice şi renale, sistemului circulator si nervos. Nimerirea prelungită a stirenului în organismul uman irită pielea şi mucoasele, provoacă schimbări în sânge, deranjează funcţiile sistemului vegetativ.

« A bea băuturi din sticle de plastic este periculos pentru sanatate! La această concluzie au ajuns cercetătorii din Harvard în cursul studiului lor. »

 

  • Nu beţi din sticle de plastic!

La o utilizare regulată a unui astfel de „pahar otrăvitor” substanţele toxice se acumulează în ficat, rinichi. Nici nu vei avea timp să te uiţi înapoi şi … „Bună ziua, ciroza!”

Un pahar de polipropilenă ( marcaj – PP ) poate rezista la temperaturi de până la 100 C. Dar dacă se bea votcă din el, sunt afectaţi nu numai rinichii şi ficatul, dar şi ochii. În final paharul emană formaldehidă şi fenol.

Formaldehida are caracteristici mutagene pronunţate şi acţionează ca un alergen sever şi un iritant. Contactul organismului uman cu mediul care conţine această substanţă poate provoca cancer al tractului respirator şi multe alte boli grave până la leucemie. Fenolul poate perturba sistemul nervos. Praf, fum şi soluţie de fenol irită membranele mucoase ale ochilor, sistemul respirator şi pielea.

Odată ajuns în organism, fenolul se absoarbe foarte repede chiar şi prin pielea intactă şi după câteva minute începe să afecteze ţesutul cerebral. Chiar şi atunci când organismul uman este expus la doze mici de fenol se observă strănut, tuse, dureri de cap, ameţeli, paloare, greaţă, oboseală. Fenolul este adesea cauza cancerului.

Dar liderul de necontestat este policlorura de vinil, deoarece este extrem de ieftină pentru fabricare. Cu toate acestea PVC aproape imediat începe să se descompună, emanând clorura de vinil toxică. (Clorura de vinil are un efect toxic complex asupra organismului uman, cauzând iritarea sistemului nervos central, al oaselor, eşecul sistemic al ţesutului conjunctiv, creierului, inimii.

Afectează ficatul, provocând angiosarcoma. Clorura de vinil provoacă schimbări ale sistemului imunitar şi tumori, are efect cancerigen, mutagen şi teratogen, cauzând cancer în diferite ţesuturi şi organe, inclusiv ficat (alte tumori în afară de angiosarcoma), creier, plămân, sistemul limfatic şi hematopoietic (organele şi ţesuturile implicate în formarea sângelui).

De exemplu, o sticlă de PVC începe să producă o substanţă periculoasă o săptămână după ce în ea au turnat conţinutul. O lună mai târziu se acumulează câteva miligrame de clorură de vinil. Din punctul de vedere al oncologilor, câteva miligrame de clorură de vinil cancerigenă este foarte mult.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata