Tamara Buciuceanu-Botez, ”Doamna comediei româneşti”, a împlinit 85 de ani

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iași (1948-1951), transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (1952).

Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită ”Doamna comediei românești”, este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc. A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ”Makkar Dubrava”.

De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă timp de nouă ani și a Teatrului Bulandra până la pensionare. A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

Numele ei este legat de spectacole precum: ”Piatra din Casă”, ”Cei doi tineri din Verona”, ”Domnul Puntilla și sluga sa Matti”, ”Pălăria florentină”, ”Gaițele”, ”Contesa Maritza”, ”Văduva veselă”, ”Lăsați-mă să cânt”, ”Vânzătorul de păsări”, ”Voievodul țiganilor”, ”Sânge vienez”, ”Marco Polo”, ”My Fair Lady”, ”Nepotul”, ”Azilul de noapte”, ”Joc de pisici”, ”Titanic vals”, ”Interviu”, ”Rețeta fericirii”, ”Tartuffe”, ”Dimineață pierdută”, ”Somnoroasa aventură”, ”Romeo și Julieta la început de noiembrie”, ”Scaunele”, ”Cumetrele”, ”Doctor fără voie”, ”Domnișoara Nastasia”, ”Mamouret”, „Însemnările unui necunoscut”, ”Așteptând la arlechin”, ”Divorțul de aur”. A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Național din Iași, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija.

Teatrul Național Radiofonic a prezentat, la 22 noiembrie 2008, premiera absolută a spectacolului ”Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI” de Felix Anton Rizea, având-o în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alți mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogășanu, Monica Ghiuță, Ion Haiduc ș.a.

A fost invitată de onoare în spectacolul ”Aplauze… aplauze” (premiera în 2010), dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu — Alexandru Arșinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: ”Titanic-vals” (1964), ”Toate pânzele sus” (1976), ”Alo, aterizează străbunica!” (1981), ”Grăbește-te încet” (1981), ”Primăvara bobocilor” (1985), seria ”Liceenii” — ”Declarație de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986), ”Extemporal la dirigenție” (1987), ”Liceenii rock’n roll” (1990), ”Liceenii în alertă” (1992) în care a dat viață celebrei profesoare de matematică supranumită ”Isoscel”, ”Paradisul în direct” (1994), ”Sexy Harem Ada Kaleh” (2001), ”Nunta mută” (2008).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata