Tăriceanu: Guvernul era obligat să plătească licenţele utilizate de firma Microsoft în administraţie

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, 26 septembrie, referindu-se la cerea DNA privind ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri, că Guvernul era obligat să plătească licențele utilizate de firma Microsoft pentru programele folosite în administrație.

„Așa cum este firesc, justiția trebuie să-și facă treaba, și atunci când consideră că sunt lucruri care ridică semne de întrebare, probleme legate de corupție sau de alte ilegalități, trebuie să acționeze. Să văd întâi cererea, apoi mă voi pronunța. Eu nu pot să știu ce probe sunt la dosare, nu știu ce cercetări a făcut Procuratura, ceea ce pot să vă spun este că acest subiect a mai apărut în dezbaterea publică, a mai figurat în presă. Guvernul României avea obligația să își achite sumele necesare pentru ceea ce numim în mod generic proprietate intelectuală.

Deci, pentru programele utilizate în administrație, utilizate de firma Microsoft, noi aveam obligația să plătim costurile pentru utilizarea licențelor. Aceste licențe erau utilizate fără plata costurilor aferente, deci în mod fraudulos și sigur că am fost puși în întârziere, că ni se va aplica legislația internațională și românească în această situație”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului, după ce și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale.

El a adăugat că dincolo de obligația Guvernului de a se achita de aceste costuri, nu știe dacă au existat fapte de corupție sau de încălcare a legii care pot fi incriminate, aceasta fiind atribuția Parchetului, să ancheteze, și în cazul în care constată asemenea lucruri, să îi aducă pe cei vinovați în fața justiției.

Direcția Națională Anticorupție a cerut vineri ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foști miniștri, în dosarul privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis vineri, DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului, ca urmare a acțiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata