Tariful mediu al poliţelor RCA ar putea creşte cu 3% în 2015

Tariful mediu pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA ar putea să crească marginal, cu numai 3%, în 2015, potrivit prognozei Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, însă președintele ASF, Mișu Negrițoiu, se așteaptă la o scădere, pe fondul optimizării costurilor cu reparațiile auto și costurilor de intermediere.

‘Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al prețurilor de piață. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii și să ne implicăm în ponderarea acestor prețuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor’, a declarat marți președintele ASF, într-o conferință de bilanț.

Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieței românești, costurile societăților de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraților.

‘Noi nu îndemnăm la creșterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor’, a spus Negrițoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar și o recalibrare pe segmentul RCA, în condițiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.

Negrițoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenția sa este limitată la persuasiune și analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piață pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.

Potrivit analistului șef al ASF, Iulian Panait, discrepanța majoră între costuri și primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creșterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creștere a primelor RCA în 2015.

Pe de altă parte, președintele ASF a apreciat că există suficient spațiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparațiile auto și la costurile cu intermedierea polițelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea polițelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.

În plus, în România, din 100 polițe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% — media europeană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata