Telemeaua de Ibăneşti, primul produs românesc cu ”denumire de origine protejată”

”Telemeaua de Ibăneşti” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu ”denumire de origine protejată” (DOP), a anunţat marţi Comisia Europeană.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 2016/365 al Comisiei ce prevede înregistrarea unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate (Telemeaua de Ibăneşti — DOP).

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (începutul lunii aprilie).

În data de 15 martie 2015, Comisia Europeană a primit un act de opoziţie din partea Greciei în care se precizau următoarele aspecte: cuvântul ”Telemea”, care face parte din denumirea ”Telemea de Ibăneşti”, este aproape identic cu denumirea ”Telemes” care este utilizată în statul elen. ”Telemes” este o brânză albă în saramură, produsă la scară comercială în diferite zone din Grecia.

Oficialii eleni susţin că înregistrarea denumirii ”Telemea de Ibăneşti” ar periclita existenţa unei denumiri parţial identice, şi anume ”Telemes’‘, precum şi existenţa unor produse care s-au aflat legal pe piaţa elenă cu cel puţin cinci ani înainte de data publicării cererii de înregistrare a denumirii ”Telemea de Ibăneşti”.

În urma consultărilor, România şi Grecia au fost de acord că protecţia denumirii ”Telemea de Ibăneşti” nu ar trebui să includă denumirea de sine stătătoare ”Telemea”, ci doar denumirea compusă ”Telemea de Ibăneşti” în ansamblul său.

Prin urmare, denumirea de origine ”Telemea de Ibăneşti” (DOP) ar trebui să fie protejată în ansamblul său, în timp ce termenul ”Telemea” poate continua să fie utilizat pentru etichetarea sau prezentarea pe teritoriul UE.

”Telemeaua de Ibăneşti” este o specialitate de brânză produsă din laptele obţinut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orşova. Ea poate fi produsă doar în zona localităţilor Gurghiu, Hodac şi Ibăneşti din judeţul Mureş, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generaţie în generaţie.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Luni, în marja lucrărilor Consiliului Uniunii Europene—Agricultură şi Pescuit, ministrul Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti.

Conform unui comunicat al MADR, „acesta este cel de-al treilea produs românesc de calitate care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, şi ‘salamul de Sibiu’ a fost protejat la Bruxelles”.

Pe 19 februarie, Achim Irimescu anunţa că România a reuşit să înregistreze la nivel european ‘Salamul de Sibiu’ ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata