Teleorman: Povestea celor opt izvoare cu proprietăţi vindecătoare de la Cervenia

El adaugă că în 1981 când a venit medic la Cervenia a găsit un singur izvor, pe care l-a rezidit, după ce un fost pacient și fost salariat al spitalului i-au spus că doctorul Costache Dăniță l-a pus să bea apă numai din el, fiind bolnav de ulcer diagnosticat.

„El s-a simțit foarte bine după ce a băut apă de la acest izvor. Apoi am avut alți pacienți. Cel de-al doilea este pentru dischinezii biliare, al treilea este de colită. Bătrânii care stăteau internați câte zece zile își alegeau fiecare câte un izvor. Unii observau ce se întâmplă cu ei. S-au făcut analize discret prin cineva, în altă țară, și au spus că sunt izvoare cu apă bună, dar am lăsat poveastea moartă. Cei mai mulți oameni vin și își iau apă cu sticla de aici, de la izvoare. Nu au avut probleme. Apa nu are nitriți și față de puțurile din sat, apa este deosebită. Toți copiii din zona Smârdioasei își iau apă de aici pentru că nu are nitriți”, explică medicul.

Deoarece izvoarele cu apă tămăduitoare se întind pe o suprafață întinsă, fondurile centrului nu permit investiții suplimenare în reamenajarea locului peste care trecerea timpului și-a pus vizibil amprenta. Câteva plăcuțe de identificare a izvoarelor, personal responsabil cu întreținerea și realizarea unor surse prin care apa să curgă constant ar fi câteva din dorințele directorului centrului care îi așteaptă cu porțile deschise pe oamenii care vor să încerce apa cu efect terapeutic.

Vreau să decolmatez câteva izvoare. Trebuie să le săpăm din nou. Sunt înfundate din cauza rădăcinilor de la pomi. Este nevoie de întreținere. Ele au fost toate făcute în perioada lui ’89. Izvorul numărul unu, primul realizat, este și acum cel mai viabil. El încă nu s-a înfundat. La fiecare a fost pusă câte o salcie și probabil că rădăcinile mai înfundă izvoarele. Ar fi bine să avem și plăcuțe cu informații, dar și așa avem personal puțin. Sunt patru hectare jumătate. Abia fac față să cosesc iarba. Cum să putem să întreținem aceste izvoare? Trebuie să avem un om permanent care să le îngrijească. Cu timpul, cred că o să vină cineva care să își dea seama de acest potențial cu ape mai deosebite”, spune directorul căminului.

Fie că știu sau nu de puterea vindecătoare a izvoarelor, oamenii locului vin aproape zilnic cu căruciorul, pe biciclete sau cu mașina să își umple sticlele cu apă. „Apă de aici iau de vreo patru ani de zile. Apa este foarte bună, foarte gustoasă. Nu știu dacă are efect terapeutic, dar mă satisface în privința gustului. Copilărind în zonă, știu de mic copil că este cea mai bună apă din zona aceasta. La două zile vin aici și iau câte 12 litri de apă„, a declarat  Ion Ristache, unul dintre localnici.

Sursa vieții care se scurge de la izvoare pe cărările pietruite de la poalele dealului se acumulează într-o piscină a cărei adâncime ajunge la doi metri. Ocazional, cei care străbat cărările Căminului pentru Persoane Vârstnice, trecători sau simplii vizitatori, se opresc să facă și o baie în apa cu puteri vindecătoare. Porțile căminului cu izvoare tămăduitoare rămân deschise celor care vor să cunoască în detaliu legenda celor opt izvoare de la Cervenia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata