Telescopul Hubble a realizat cea mai detaliată fotografie a galaxiei vecine, Andromeda

21

Telescopul Spațial Hubble a realizat cea mai detaliată fotografie a galaxiei vecine, Andromeda, o imagine mozaic de o rezoluție fără precedent, conform SPACE.com.

Fotografia panoramică prezintă detalii uluitoare ale galaxiei aflate la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină de Pământ. Imaginea reușește să redea o porțiune de 48.000 de ani lumină din discul galactic al Andromedei, conform reprezentanților misiunii Hubble. Noua fotografie a fost prezentată cu ocazia celei de-a 225-a întruniri a Societății Astronomice din America.

„Hubble surprinde aglomerările dense de stele care se extind spre exterior din zona centrală a galaxiei. Pe măsură ce ne îndepărtăm de aglomeratul centru galactic, imaginea panoramică se extinde de-a lungul filamentelor de stele și praf cosmic spre zona de la marginea galaxiei,” conform unui comunicat de presă al responsabililor misiunii Hubble.

Imaginea obținută poate să-i ajute pe astronomi să înțeleagă structura intimă a altor galaxii spiralate, mai îndepărtate față de Pământ.

Fotografia panoramică este, de fapt, un mozaic format din 7.398 de expuneri realizate în cursul a 411 de observații ale galaxiei făcute prin intermediul lui Hubble.

„Grupurile mari de stele tinere, albastre, indică locația maternităților stelare (…) Siluetele întunecate care se observă urmează complexe structuri din praf cosmic. Tabloul este completat de distribuția echilibrată a stelelor roșii, mai reci, care se identifică cu evoluția Andromedei de-a lungul a miliarde de ani”, conform aceluiași comunicat.

Andromeda și galaxia noastră, Calea Lactee, se vor ciocni în viitorul îndepărtat. Peste miliarde de ani, cele două galaxii vor forma o galaxie nouă, gigantică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: spacetelescope.org


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News