Telescopul spaţial Spitzer a surprins o presupusă coliziune între asteroizi

Cercetătorii de la NASA susțin că au observat recent coliziunea între doi asteroizi, al cărei rezultat ar putea fi nașterea unor noi planete, telescopul spațial Spitzer fiind cel care a surprins acest eveniment rar, informează presa internațională scrisă și online de sâmbătă, 30 august.

Cercetătorii de la NASA urmăreau îndeaproape de mai mult timp steaua NGC 2547-ID8.

Între luna august 2012 și ianuarie 2013 s-a observat o izbucnire neașteptată de praf cosmic în jurul acestei stele, iar savanții sunt de părere că această izbucnire de praf ar fi posibilă numai ca urmare a unei coliziuni între doi asteroizi. Ciocnirea dintre asteroizi a creat un nor masiv format din particule de nisip foarte fin, scrie techtimes.com.

Telescopul Spațial Spitzer, operat de NASA este cel care a consemnat acest eveniment rar, produs ca rezultat al unei presupuse coliziuni. Este prima dată când savanții dispun de date asupra unui asemenea eveniment, atât înainte cât și după producerea lui, scrie capitalotc.com.

Studiul s-a concentrat asupra unui corp ceresc situat la 1.200 ani lumină de planeta Pământ, astronomii înregistrând diferite evenimente, la diferite momente în timp, care indică existența unor cantități variabile de praf cosmic în jurul stelei. Cantitățile diferite de praf sugerează faptul că steaua s-a mai aflat în coliziune și înainte. Cercetătorii și-au orientat telescoapele asupra stelei, sperând că vor putea să fie martorii unui impact și mai puternic, relatează sursa citată.

Singurul impediment pentru obținerea unui tablou perfect a fost faptul că telescopul Spitzer a trebuit să fie deviat la un moment dat de pe direcția de observare a stelei deoarece era blocat de Soare. Cinci luni mai târziu telescopul a fost din nou orientat spre stea și astfel echipa de cercetători a descoperit ceea ce ar putea constitui rămășițele unei coliziuni. De atunci ei studiază schimbările survenite pe măsură ce norul de praf cosmic se îndepărtează de stea.

Un nor gros de praf se află acum pe orbita stelei, iar cercetătorii studiază variațiunile semnalelor în infra-roșu venite de la acel nor de praf cosmic, mai notează capitalotc.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Fot:  jpl.nasa.gov

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata