Temperaturile devin pozitive din februarie; cantităţile de precipitaţi vor fi excedentare, în următoarele trei luni

Regimul termic estimat pentru următoarele trei luni va fi, în general, unul normal, temperaturile urcând către valori pozitive încă din luna februarie, în timp ce cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul februarie – aprilie 2016, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În ultima lună de iarnă, valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologică în sudul, estul şi local în vestul ţării. În celelalte regiuni se vor situa, în general, în limite apropiate de normalul perioadei. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în februarie, pentru zonele Dobrogei şi Banatului între zero şi două grade Celsius, pentru Crişana între zero şi un grad Celsius, în Oltenia între—2 şi două grade, în Moldova şi Transilvania între—5 şi zero grade Celsius.

Pe de altă parte, cantităţile lunare de precipitaţii vor putea fi excedentare în regiunile nord-vestice, vestice şi, parţial, în cele centrale, iar în restul ţării vor fi apropiate de mediile multianuale. Media multianuală lunară a precipitaţiilor este de 31,6 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referinţă 1981-2010. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (până la 55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp).

În martie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste normalul perioadei în sudul, estul şi local vestul ţării. De asemenea, în celelalte regiuni se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, stabilită la 3,5 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între—1 şi 5 grade) şi Transilvaniei (între zero şi 5 grade Celsius). Pe de altă parte, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate în Dobrogea şi Crişana (între 4 şi 6 grade), în Banat (4-7 grade Celsius), Oltenia (3-7 grade Celsius) şi Muntenia (3-6 grade Celsius).

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că, în martie, acestea se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Transilvania şi Crişana (până la 54 l/mp), respectiv şi Banat (53 l/mp).

Potrivit ANM, în aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Media multianuală a lunii aprilie este situată la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 1 şi 5 grade Celsius în Moldova, între 6 şi 11 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 8 şi 12 grade Celsius în Oltenia, Muntenia şi Banat.

Tot în aprilie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est, iar în restul ţării vor avea o tendinţă spre excedent, peste media multianuală de 51,3 l/mp. Zonele Banatului, Transilvaniei şi Olteniei vor prezenta cantităţi de precipitaţii cuprinse între 40 şi 78 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata