Tendinţele judiciare în Europa: Tribunale mai puţine, procurori suprasolicitaţi, taxe pentru cetăţeni

Tribunale mai puține, procurori suprasolicitați și diferite tarife solicitate cetățenilor: în pofida diferențelor dintre ele, sistemele judiciare europene cunosc tendințe comune, potrivit unei evaluări publicate joi de o comisie specializată din cadrul Consiliului Europei.

Raportul, formulat în baza unor date colectate în 2012, subliniază și aspectele pozitive, precum generalizarea ajutorului judiciar pentru cei defavorizați sau utilizarea sporită a noilor tehnologii.

Ediția din acest an a documentului, actualizat o dată la doi ani de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), a fost realizată în baza datelor colectate de la 45 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei (Lichtenstein și San Marino nu au transmis date).

Este o ‘tendință de împovărare’, potrivit secretarului executiv al CEPEJ, Stephane Leyenberger: contribuabilul nu mai este singurul care finanțează justiția în țările din Europa, care facturează acum aproape toate serviciile din justiție. Franța și Luxemburg sunt singurele care continuă să asigure gratuitate pentru demararea unei acțiuni în justiție în toate tipurile de spețe.

Cetățenii celorlalte țări trebuie să plătească pentru a putea intenta anumite acțiuni, pentru care se rețin sume variabile: de la 1% la 50% din bugetul de funcționare al tribunalelor în funcție de țară. În Austria, aceste sume sunt chiar ‘superioare costurilor de funcționare’. În opinia CEPEJ, aceste facturări generalizate pot reprezenta un ‘filtru bun’ pentru eliminarea cazurilor mai puțin serioase, ‘cu condiția să existe un sistem real de ajutor judiciar’, a apreciat Leyenberger, citat de AFP.

Mecanisme de ajutor financiar, care să permită preluarea unei părți a cheltuielilor de judecată pentru persoanele dezavantajate, sunt prevăzute acum în toate statele membre, cu sume variabile și de această dată de la 4.180 de euro în medie pe caz în Norvegia la 232 de euro în Germania.

Pe de altă parte, raportul remarcă faptul că, în pofida crizei economice, ‘tendința europeană este în continuare de a mări bugetele sistemelor judiciare’, chiar dacă au existat reduceri în ultimii ani în Spania, Grecia, Portugalia sau Slovenia. Criza a mărit de asemenea numărul procedurilor contencioase în materie socială, comercială sau de drept al muncii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata