Tenis: Simona Halep a pierdut finala turneului de la Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă de rusoaica Maria Șarapova, cu 6-4, 6-7 (5), 6-4, sâmbătă, 7 iunie, în finala turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Șlem al anului, după un meci care a durat trei ore și două minute.

Halep (22 ani), a patra favorită a turneului, a disputat în premieră o finală de Mare Șlem, contra unei adversare mult mai experimentate, rusoaica având acum în palmares cinci astfel de turnee, dintre care unul la Roland Garros, în 2012.

Constănțeanca a devenit a treia jucătoare română calificată în finala Openului Franței, după Florența Mihai și Virgina Ruzici. Florența Mihai a pierdut finala disputată în 1977, în timp ce Virginia Ruzici a ieșit învingătoare în 1978, iar în 1980 a pierdut.

Halep, campioană de junioare la turneul parizian în 2008, va primi un cec de 825.000 de euro și 1.200 puncte, iar de luni va fi numărul trei mondial, în condițiile în care în mai 2013 ocupa locul 64 în ierarhia WTA. Șarapova va primi 1.650.000 euro și 2.000 de puncte WTA.

Finala feminină de la Roland Garros nu a mai avut trei seturi din 2001, când americanca Jennifer Capriati o învingea pe Kim Clijsters (Belgia), cu 1-6, 6-4, 12-10.

Meciul cu Șarapova a fost unul foarte disputat, niciuna dintre jucătoare nereușind să se desprindă la mai mult de două ghemuri în această finală.

Simona a început excelent meciul, cu un break și apoi s-a desprins la 2-0, construindu-și punctele cu atenție și deschizând unghiurile.

Șarapova, care a lovit puternic în cea mai mare parte a timpului, și-a valorificat apoi serviciul și a reușit să câștige și ea pe serviciul adversarei, după ce Simona a salvat trei mingi de break, egalând scorul, 2-2. Ghemul al cincilea a fost unul foarte lung (peste 9 minute), fiind câștigat în cele din urmă de Șarapova, după ce Halep a avut o minge de break. Șarapova a surprins-o cu câteva lovituri excelent (lob și rever în lung de linie) și a reușit un nou break, pentru 4-2. Șarapova s-a dovedit exactă în continuare și a reușit desprinderea la 5-2.

Citeste si:  Fostul deputat William Brînză, ridicat de procurorii DIICOT

Simona a avut o reacție de orgoliu și a câștigat următorul ghem la zero (3-5). Halep a reușit apoi un break senzațional, ajutată și de greșelile neforțate ale rusoaicei și s-a apropiat la 4-5. Din păcate, Simona nu a reușit să ducă revirimentul până la capăt și a cedat setul cu 4-6 (57 minute).

Simona Halep a părut copleșită și a început slab setul secund, cedând primul ghem la zero, iar apoi și-a pierdut serviciul, după câteva greșeli (0-2). Șarapova a știut să accelereze în momentele importante ale jocului, iar Halep nu a făcut față forței demonstrate de rusoaica de 1,88 m. Constănțeanca și-a regăsit suflul și a profitat de greșelile adversarei, reușind un rebreak, pentru 1-2.

Halep a alergat extraordinar și reușit să returneze la limită, valorificându-și serviciul și egalând la 2-2. Apoi, rusoaica și-a câștigat cu mare greutate serviciul, după două duble greșeli, preluând din nou conducerea, cu 3-2. Halep nu a avut probleme pe serviciul său și a egalat, 3-3. Scorul a devenit 4-3 pentru Șarapova, după care a urmat un ghem foarte important. Halep a făcut spectacol cu o scurtă, returnată de Șarapova, și un passing shot, iar rusoaica a răspuns cu o lovitură de forehand, dar Halep a avut de salvat două mingi de break, lucru reușit: 4-4. Simona a reușit un break formidabil, pentru 5-4, într-un ghem în care a câștigat un cel mai lung raliu al meciului (20 de lovituri). Șarapova a reușit însă imediat să câștige pe serviciul româncei, 5-5, cu o ultimă minge atenuată de fileu.

Citeste si:  Renovarea obligatorie a caselor: Cine va profita de pe urma proiectului?

Halep a replicat excelent și a preluat din nou conducerea, cu 6-5, după un nou break. Din păcate, jucătoarea noastră nu a reușit să profite de faptul că a avut serviciul, a cedat ghemul la zero și s-a ajuns în tiebreak (6-6). Debutul a fost echilibrat, dar la 2-2 Șarapova a reușit două puncte consecutive și s-a desprins la 4-2. Simona a redus diferența, 3-4, dar apoi a trimis în fileu și rusoaica a ajuns la 5-3, dar Halep a răspuns cu un mini-break. Simona și-a câștigat ambele servicii și ajuns la 6-5, adjudecându-și setul cu 7-6 (5), după ce rusoaica a trimis afară (72 minute).

Setul decisiv nu a debutat bine pentru Simona, care a părut ușor ieșită din ritm și loviturile sale s-au dus puțin afară, Șarapova reușind break-ul. Halep a făcut însă imediat rebreak (1-1), fapt care a determinat-o pe rusoaică să schimbe racheta. Simona a alternat momentele mai puțin bune cu cele reușite și a revenit de la 0-30, preluând conducerea în setul al treilea, cu 2-1.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata