Tenis: Simona Halep, a treia româncă în finala turneului de la Roland Garros

Simona Halep a devenit a treia jucătoare română de tenis calificată în finala turneului de la Roland Garros, după Florența Mihai și Virgina Ruzici.

Florența Mihai a pierdut finala disputată în 1977, în timp ce Virginia Ruzici a ieșit învingătoare în 1978, iar în 1980 a pierdut.

Ilie Năstase a jucat și el două finale de simplu la Roland Garros, pierzând în 1971 și câștigând în 1973.

Ilie Năstase și-a început ascensiunea la Openul francez încă din 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu alături de Ion Țiriac. Românii au fost învinși, însă „Nasty” părea încă de atunci că se pregătește pentru a deveni rege la Roland Garros.

Patru ani mai târziu, în 1970, cuplul Năstase/Țiriac se impunea în Franța în întrecerea de dublu și Ilie era apreciat de cunoscătorii fenomenului ca unul dintre marii jucători ai circuitului, fiind poziționat între cei mai buni 10 tenismeni ai momentului.

După o victorie la US Open, în 1972, când l-a învins în finala pe Arthur Ashe, și o finală jucată pe iarba de la Wimbledon, a urmat anul lui Ilie Năstase. Data de 5 iunie 1973 a intrat in istorie. Sportivul român a reușit un parcurs excepțional la Roland Garros, câștigând întrecerea de simplu fără a pierde măcar un set, performantă egalată doar de Bjorn Borg și Rafael Nadal. În ultimul act, Năstase l-a zdrobit practic pe croatul Nikola Pilic câștigând cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0. Meciul dintre cei doi începuse duminica și s-a încheiat marți, când românul ridica trofeul deasupra capului.

După un asemenea parcurs, a devenit și primul lider al clasamentului mondial, românul ocupând această poziție între 23 august 1973 și 2 iunie 1974, când i-a predat ștafeta lui John Newcombe.

De-a lungul carierei, Ilie Năstase a câștigat șapte titluri de Grand Șlem (două la simplu, trei la dublu și două la dublu mixt) și a mai jucat încă șase finale.

Ion Țiriac a pus piatra de temelie a unor rezultate de excepție pentru tenisul românesc modern. În primul an al Erei Open, 1968, și-a făcut loc până în sferturile de finală, în urma unei victorii asupra renumitului Zeljko Franulovic, ascensiunea la ediția de atunci fiind stopată doar de marele Rod Laver (înfrângere cu 6-4 în setul decisiv).

L-a urmat Ilie Năstase, primul lider ATP din istoria sportului alb. „Nasty” a egalat performanța partenerului său de dublu în 1970, pentru ca un an mai târziu să joace cu trofeul pe masă, împotriva lui Jan Kodes (finală pierdută în patru seturi), după ce pe drum îl eliminase și pe Stan Smith.

Anul 1973 a consemnat cel mai răsunător succes al tenisului masculin românesc la Roland Garros, Ilie cucerind trofeul: finală cu Nikola Pilic câștigată într-o manieră impresionantă: 6-3, 6-3, 6-0. A mai reluat ascensiunea pe piscurile French Open până în 1984 inclusiv, atingând în alte două rânduri sferturile de finală (1974 —înfrângere în cinci seturi contra lui Harold Solomon și 1977 —învins de Brian Gottfried, tot în cinci seturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata