Teodorovici, despre situaţia din Grecia: Am calculat mai multe scenarii; risc pe finanţarea României în piaţă

Autoritățile au luat în calcul riscul unui cost mai mare în ceea ce privește finanțarea României în piață, având în vedere situația din Grecia, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Nu are cum să nu ne facă să ne gândim, pe toți cei care sunt foarte aproape de Grecia. Toate instituțiile financiare sunt instituții care acționează în România în baza prevederilor legale din România. BNR, știm foarte bine, face o monitorizare strictă, evităm orice fel de risc pe această zonă. Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legată de partea de finanțare a României în piață, risc care a fost luat de noi în calcul”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că la nivelul ministerului au fost luate în calcul mai multe scenarii.

„Am calculat mai multe scenarii cu mai multe creșteri care ar putea să aibă loc în funcție de ceea ce se întâmplă în Grecia, cost care e, să spunem, unul suportabil”, a explicat Teodorovici.

Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaționali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras. Acesta din urmă se afla marți la Bruxelles, unde participă la un summit de urgență al liderilor din zona euro pentru a ajunge la un acord care să permită Greciei să rămână în zona euro.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marți că își dorește să evite o ieșire a Greciei din zona euro și că ‘este momentul să se revină la masa negocierilor’, cu câteva ore înaintea unui summit crucial al zonei euro privind situația Atenei, transmite AFP.

Fondul Monetar Internațional a dat vineri publicității un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanțări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum și de o restructurare a datoriei.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). De la 1 iulie, țara se află din punct de vedere tehnic în incapacitate de plăți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata