Teodorovici: În 2014 lansăm primele axe de finanţare europeană pentru tineri, cu o alocare de 600 milioane de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Zalău, că primele axe de finanțare europeană din următorul cadru financiar 2014-2020 vor fi lansate în luna noiembrie și vor viza proiecte destinate tinerilor, cu o alocare financiară totală de circa 600 de milioane de euro.

„În principal, lansăm pe probleme de capital uman, actualul POS DRU, cum îl denumim noi, două axe pentru tineri în care noi avem alocate ca fonduri undeva la 600 de milioane de euro, doar bani europeni.

Insistăm foarte mult pe zona de tineri și de asta vor fi primele cereri de proiecte pe această zonă prin care vom putea finanța cam tot ce înseamnă sprijin pentru zona de tineri, de la partea de pregătire, formare, partea de sprijin în acorda credite pentru burse pentru tineri.

De asemenea, în situația în care sunt studenți care doresc să se mute într-o altă zonă decât cea în care ei au învățat, putem deconta acele cheltuieli, prin care să încurajăm și o astfel de abordare. Subvenționăm și locuri de muncă pentru absolvenții unor forme de învățământ, fie superior fie mediu. (…) În noiembrie, veți vedea pe site ghidurile lansate de noi, în prima fază spre consultare publică, pentru câteva zile, iar după aceea lansare oficială. Estimăm că undeva în decembrie deja se închide depunerea de proiecte”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.

El a spus că Guvernul va insista pentru un sprijin masiv pentru tineri, o zonă în care trebuie investit foarte mult.

„Va fi o finanțare foarte frumoasă, foarte utilă pentru zona de tineri și, din păcate, pentru cei care ne criticau că nu venim cu sprijin în această zonă pot să-i dezamăgesc că Guvernul va acorda și va insista cu un astfel de sprijin masiv pentru partea de tineri. Este zona în care noi trebuie să investim foarte mult. Fără tineri, fără educație, fără sănătate, cred că orice nație, orice țară nu prea are viitor”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a reamintit faptul că recent a fost lansată inițiativa România Start-up!, cu o alocare de 150 de milioane de euro, prin care se dorește în special stimularea părții de creativitate și a părții de inovare a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

„Desigur, finanțăm și ce este peste această vârstă, dar în special acordăm puncte suplimentare acelor proiecte care vin din zona de tineri, chiar și în zona de licee, pentru că vrem să stimulăm foarte mult acest mediu, în a-i face pe copii să se joace cu acele idei frumoase pe care ei sigur le au (…), să învețe să fie antreprenori pe viitor”, a conchis ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici s-a aflat vineri, la Zalău, unde a vizitat două obiective reabilitate cu fonduri europene — Spitalul Județean de Urgență Zalău și clădirea Centrului de Cultură și Artă Zalău și s-a întâlnit cu beneficiarii unor proiecte europene și cu primarii din Sălaj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata