Teodorovici: POS CCE şi POS DRU pot avea absorbţie de 100% la final de 2015

POS CCE și POS DRU pot avea absorbție de 100% la finalul anului 2015, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri.

Ministrul Fondurilor Europene a participat miercuri la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, eveniment desfășurat la sediul MFE.

„Doresc să plecăm în această discuție de la ideea că trebui să ajungem la minimum 500 de milioane de euro, valoarea facturilor trimise către Comisia Europeană până la final de an, pentru a evita pierderi de bani așa cum s-a întâmplat în trecut, când din incompetență, s-au pierdut aproximativ 20 milioane de euro din cauza unui fost șef al Autorității de Management”, a spus Teodorovici, în cadrul reuniunii.

Ministrul a făcut apel către beneficiari să folosească noul sistem de decontare.

Ministrul a reamintit că MFE, în calitate de coordonator al activității AM POS CCE, a suplimentat bugetul apelului pentru proiectele de investiții mari pentru IMM-uri astfel încât să poată fi semnate până la sfârșitul acestei luni peste 90 de proiecte de pe lista de rezervă în valoare de peste 80 de milioane de euro, decizie luată ca urmare a angajamentului Guvernului de a continua măsurile deja adoptate și de a consolida rezultate macroeconomice.

„POS CCE și POS DRU pot avea absorbție de 100% la final de 2015. Cât privește următorul cadru financiar, în prima parte a lunii iulie a.c. trimitem oficial Comisiei prima variantă a Programului Operațional Competitivitate. Vreau să începem să lansăm cereri de proiecte pentru acele finanțări care au impact real în economie; nu vreau să cheltuim banii doar pentru a-i cheltui. Este necesar un efort național pentru a da un semnal clar în piață, iar beneficiarii privați din România să își schimbe părerea cu privire la maniera de lucru abordată de actualul guvern„, a mai arătat Teodorovici.

De asemenea, el a mai afirmat că își dorește un sistem cât mai simplu, cu puține reguli, dar ferme.

„Cine le încalcă, să plătească, indiferent că vorbim aici de beneficiari sau de membri ai administrației”, a punctat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a mai subliniat că, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, fondurile europene nu trebuie să devină un subiect de dispută politică.

La rândul său, prezent la eveniment, Marian Răduță, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat că România se află într-un moment extrem de important din perspectiva perioadei de programare 2014 — 2020 și că sunt notabile aspectele pozitive înregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare a programului în actuala perioadă 2007 — 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata