Teodorovici: POSDRU va fi unul dintre cele mai bune sisteme din Europa

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a afirmat, joi, 2 octombrie, la Alba Iulia, că semnalele pe care le are din partea misiunii de audit din partea Direcției Generale de Muncă din Comisia Europeană (CE), prezentă în aceste zile în țara noastră, sunt extrem de bune.

„Astăzi chiar se află în România o misiune de audit din partea Direcției Generale de Muncă din CE, care auditează practic unul din programele operaționale, cel de Resurse Umane. Cel puțin din semnalele pe care le-am avut până aseară, de la ceea ce s-a desfășurat în această misiune, lucrurile sunt extrem, extrem de bune. Aprecierile au fost la superlativ”, a declarat, într-o conferință de presă, Eugen Teodorovici.

Ministrul susține că Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va avea dintre cele mai bune sisteme din Europa, pentru că, acum, gradul de acuratețe al acestuia este aproape de sută la sută.

„Programul Operațional de Resurse Umane, care, din păcate, ne-a creat nouă ca țară o imagine negativă, va fi unul dintre cele mai bune sisteme din Europa, pentru că gradul de acuratețe, acum, a sistemului este de 99,95%. Este un sistem care, în orice moment, poate spune absolut orice despre ceea ce înseamnă proiect pe POSDRU, absolut despre orice persoană implicată în POSDRU, despre fiecare cheltuială a modului în care s-a făcut, care au fost corecțiile financiare. Este o imagine fidelă a tot ce înseamnă această finanțare”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a opinat că, pe baza a ceea ce s-a făcut până în prezent și a ceea ce se face în acest an, niciun român, fie parlamentar, ministru, oameni din administrație sau oameni simpli, nu are voie să spună că obiectivul de sută la sută pe următorul cadru financiar nu poate să fie atins.

„Nu avem voie să spunem că vom avea mai puțin, atâta timp cât noi deja vom atinge anul viitor 80% din actualul cadru financiar, în condițiile în care cinci ani au fost ani practic inexistenți în partea de fonduri europene”, a spus demnitarul.

Eugen Teodorovici a apreciat că lucrurile sunt pozitive. „România, din dialogul pe care-l avem mereu cu Bruxelles-ul, este clar că și-a recăpătat poziția de stat egal cu toate celelalte. Este clar că astăzi poziția pe care România o prezintă și o susține în fața Bruxelles-ului pe diferite teme în zona de fonduri europene prezintă respect și încredere”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, către CE, va fi atins nivelul de cel puțin 2,9 miliarde de euro în acest an. „Este minimumul pe care noi trebuie să-l transpunem în facturi pentru a nu pierde niciun fel de euro alocat României. Depășim acest nivel. Eu vreau să depășim ceea ce am făcut anul trecut, adică 3,5 miliarde de euro. Ca și sume de intrat în România, până în prezent deja au intrat două miliarde de euro, iar până la final de an, mai intră cel puțin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra în acest an în România, mai mult cu peste 500 de milioane de euro față de ceea ce a intrat în 2013”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a subliniat că nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce înseamnă trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. „Mai mult, cum și primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european (…) nu va suferi în ceea ce înseamnă plata de plăți. Noi asigurăm în mod constant și la timp plățile către beneficiar. (…) Deci, în niciun caz nu vor fi întârzieri la ceea ce înseamnă plăți către beneficiari. Din punctul meu de vedere, lucrurile în România sunt pe drumul cel bun, spre acel plafon de 80% anul viitor”, a declarat Teodorovici.

Ministrul a mai spus că își dorește foarte mult ca anul viitor, până la finalul acestuia, o mare parte din sumele pentru următorul cadru financiar să fie în mare parte contractate, pentru că e foarte important ca banii aceștia să fie cheltuiți în prima parte a perioadei, nu către final.

„În primii cinci ani, începând cu acest an, România trebuie să cheltuie mare, mare parte din aceste fonduri, din cele 43 de miliarde de euro, pentru că numai așa putem să recuperăm decalajele economice între noi și alte state dezvoltate din Europa de Vest”, a conchis Teodorovici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata