Teodorovici: România va absorbi 80% din fondurile europene în 2015

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, 14 noiembrie, la Galați, într-o conferință de presă, că România va absorbi 80% din fondurile europene în 2015.

„În acest prim ciclu financiar care se închide în 2015, România va ajunge la 80%. Astăzi avem 44%, închidem 2014 undeva la 55%, iar anul viitor, în primul cadru financiar postaderare, îl va închide pe 80%, ceea ce ne dă siguranța și încrederea că următorul cadru financiar va începe cu dreptul și va ajunge la o absorbție de 100%”, a spus Teodorovici.

El a afirmat că România nu va putea depăși în 2015 acest grad de absorbție de 80% pentru că există anumite „zone de risc” în domeniile transporturi și mediu unde sunt proiecte mari care necesită parcurgerea mai multor etape și există posibilitatea ca banii europeni să se piardă.

„Alocarea financiară pentru România pentru 2007-2013 este de 19,2 miliarde de euro, deci calculăm procentul din această sumă: 80% din 19,2 miliarde de euro; este ceea ce va lua România din actualul cadru financiar. Mai mult din păcate nu se poate, pentru că a fost acea perioadă nefastă 2007-2012, odată, și doi — au fost proiecte, în zona de risc, unde se pot pierde bani — sunt transporturile și mediu, unde sunt proiectele mari, complexe, care au avut în anii trecuți problemele cele mai mari. Au trebuit refăcute licitații, sunt etape tehnice, sunt aceste zone și unde nu ai cum din punct de vedere tehnologic să comprimi anumite etape, sunt etape tehnice care nu pot fi comprimate”, a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene s-a aflat vineri la Galați unde s-a întâlnit cu studenții Universității Danubius și a vizitat Port Bazinul Nou. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata