Termenul până la care contribuția virată la Pilonul II de pensii va atinge pragul de 6% ar putea fi amânat până în 2017

Contribuția virată la Pilonul II de pensii va atinge la 6% în 2017, termenul urmând să fie astfel amânat cu un an în condițiile în care, potrivit Ministerului Finanțelor, creșterea cotei de contribuție cu un punct procentual pentru anul 2016 ar genera presiuni suplimentare pe bugetul consolidat.

‘Astfel, se impune reglementarea măsurii prin care termenul până la care cota de contribuție să atingă pragul maxim de 6% să fie amânat până în anul 2017’, se precizează în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

De altfel, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, anunța, recent, că la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, contribuția crește doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, deși operatorii din piață așteptau o creștere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.

„Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mică pentru anul următor, de 0,1 puncte procentuale, față de 0,5 puncte procentuale (cât anunțase fostul ministru — n.r.). Am decis să facem o majorare pentru că am vrut să dăm mesajul acesta, că suntem conștienți de problema demografică, știm problema pensiilor, este o mare problemă pentru România, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscală (cuprins în Codul Fiscal — n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva”, a declarat, în 4 decembrie, ministrul Finanțelor.

Aceasta susține, însă, că din banii rămași în buzunarul românilor în urma reducerilor de taxe cuprinse în noul Cod Fiscal, o parte pot merge către pensiile facultative, respectiv Pilonul III.

În prezent, contribuția virată la Pilonul II de pensii este de 5%, iar în 2016 ar fi trebuit sa ajungă la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contribuțiilor la Pilonul II, din 2008 până în 2016 acestea ar fi trebuit să se majoreze de la 2% cu câte 0,5 puncte procentuale anual. Însă în 2009, Guvernul de la acea vreme a decis înghețarea contribuțiilor, pentru un an, din cauza crizei, însă toate guvernele care au urmat au promis că vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern să respecte legea în vigoare și angajamentele față de Comisia Europeană și să majoreze în 2016 contribuția pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanților, conform calendarului legal de contribuții. Și aceasta în condițiile în care, în momentul respectiv, proiectul de buget, anunțat de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevedea o majorare a contribuțiilor cu 0,5 puncte procentuale, la 5,5% în 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata