Termenul până la care salariaţii pot cumpăra acţiuni la companiile energetice va fi prelungit până la 31 decembrie 2015

Salariații companiilor energetice care au dreptul să achiziționeze până la 10% din acțiunile societăților în care activează vor putea face acest lucru până la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Departamentul pentru Energie.

În contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica (Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud), precum și în cele de privatizare ale Distrigaz Sud și Distrigaz Nord, se precizează că salariații, membrii Consiliului de Administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la Electrica S.A. sau la companiile de gaze au dreptul să achiziționeze un pachet de cel mult 10% din acțiunile respectivei companii.

Termenul până la care salariații puteau face acest lucru expira la 31 decembrie 2014, însă Departamentul pentru Energie solicită prelungirea acestuia cu un an, până la 31 decembrie 2015, ‘întrucât întrucât vânzarea de acțiuni către salariați care sunt angajați ai societăților din domeniul energetic răspunde unui interes public de o importanță deosebită prevăzut de Strategia energetică a României, iar neprelungirea termenelor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.116/2011 și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2005 împiedică realizarea acestui obiectiv, cu consecința pierderii de către persoanele îndreptățite a dreptului de a achiziționa acțiuni’, se arată în nota explicativă.

Acest lucru mai este necesar și ‘deoarece există riscul ca persoanele îndreptățite care nu și-au putut exercita dreptul legal de a achiziționa acțiuni să formuleze cereri în fața instanțelor de judecată competente pentru revendicarea dreptului lor și obligarea Guvernului României, a instituțiilor statului și societăților la plata plata de daune ca urmare a neîndeplinirii obligației de a vinde acțiunile acestor societăți’.

‘Întrucât aceste împrejurări vizează interesul public și constituie elementele unei situații extraordinare ce nu suportă amânare, se impune prorogarea acestor termene până la data de 31 decembrie 2015, prin adoptarea în regim de urgență a unui act normativ cu aceeași forță juridică’, mai spun autorii inițiativei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata