Termenul pentru plata sumelor datorate beneficiarilor fondurilor UE a fost redus de la cinci la trei zile

Guvernul a adoptat noi măsuri care eficientizează plățile către beneficiarii fondurilor europene, printre care se numără și reducerea termenului pentru plata sumelor datorate acestora de la cinci la trei zile, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) remis, vineri.

„Guvernul României a adoptat noi măsuri care vizează eficientizarea plăților către beneficiari, eliminarea blocajelor și a piedicilor artificiale în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Măsurile sunt prevăzute în Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență, respectiv în Hotărârea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2009, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 218/2012, adoptate în ședința de Guvern de miercuri, 28 mai”, se arată în document.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că măsurile adoptate vizează reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontării directe a facturilor prin cereri de plată, dar și eliminarea unor bariere în implementarea proiectelor.

„Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate și adaptate și la specificul POS Transport astfel încât acest mecanism să devină funcțional și pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităților locale. O altă măsură importantă, solicitată de piață, este cea prin care operatorii regionali au fost incluși într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investițiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale. Toate aceste modificări vor avea un impact important în accelerarea absorbției fondurilor europene’, a afirmat Teodorovici.

Printre modificările prevăzute de ordonanța de urgență se mai numără asigurarea sursei pentru plata TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor rambursabile, pentru beneficiarii POS Transport din sectoarele naval, aerian și intermodal.

De asemenea, a fost simplificat mecanismul de plată pentru a permite beneficiarilor care derulează operațiuni din conturile deschise la bănci comerciale să efectueze plățile din contribuția proprie direct către prestatori/furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuării plății datorită eliminării procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari în contul din Trezorerie și mai departe în conturile prestatorilor/furnizorilor.

Mai mult, au fost clarificate modalitățile de aplicare a mecanismului de supracontractare, urmărindu-se în primul rând aprobarea, la nivelul fiecărui program operațional, de proiecte suplimentare care să acopere, în integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate în procesul de implementare. „Va fi permisă supracontractarea la nivelul programelor operaționale, într-o limită aprobată de ordonatorul principal de credite, în vederea asigurării unei absorbții maxime”, informează comunicatul MFE.

Potrivit sursei citate, plafonul maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare a fost majorat de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei, „fapt care conduce la o creștere a capacității de a finanța proiectele pentru toate programele operaționale”. „Această măsură asigură un flux de numerar optim la nivelul Autorităților de Management, care pot deconta rapid și integral sumele datorate beneficiarilor, evitându-se astfel blocajele înregistrate în perioada anterioară, din cauza indisponibilității fondurilor de la bugetul de stat”, mai arată MFE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Ali Sil spune

    Vorbiti aici de sume imense care circula prin tot felul de proiecte. Ce se intampla insa cu banii pe CRC-urile depuse inca din luna februarie, pentru care beneficiarii nu au primit banii nici pana astazi, iar oamenii, salariatii care se chinuie sa duca la bun sfarsit proiectele lucreaza „voluntari”, caci nimeni nu ii plateste. Firmele dau vina pe AM iar AM-ul da vina pe beneficiar. Poate ar fi bine sa faca mai degraba niste controale si sa verifice plata salariilor, decat sa se bata in piept ca aloca bani care ajung la salariati dupa luni intregi de asteptare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata