Terorismul, „cea mai mare ameninţare” pentru lume „din ultimele decenii”, consideră Manuel Valls

26

Premierul francez Manuel Valls a declarat luni, 8 septembrie, la Tunis, că lupta împotriva terorismului este esențială în fața a ceea ce reprezintă „cea mai mare amenințare” pe care o are de înfruntat lumea „în ultimele decenii”, relatează AFP.

Chestionat pe marginea unei deplasări la Tunis cu privire la un proiect de atentat în Franța al presupusului ucigaș de la Muzeul evreiesc din Bruxelles Mehdi Nemmouche, premierul a amintit că Parchetul de la Paris a dezmințit informațiile publicate de cotidianul Liberation pe această temă.

Pe de altă parte, el a apreciat că amenințarea teroristă este ‘cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm din ultimele decenii’. ‘Este o amenințare la adresa intereselor noastre, este o amenințare pentru concetățenii noștri, este o amenințare mai generală pentru valorile noastre (…). Acești teroriști, acești barbari (…) vizează fundamentele civilizației’, a subliniat el.

‘Pericolul terorist există și cunoaștem pericolul potențial real, concret, reprezentat de acești indivizi care pleacă să ia parte la luptele din Siria sau din Irak și a căror reîntoarcere ar putea fi mortală’, a continuat Manuel Valls. Aceste remarci intervin în contextul în care președintele francez Francois Hollande s-a declarat pregătit să participe, ‘respectând normele dreptului internațional’, la o coaliție internațională pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak.

Amenințarea reprezentată de această grupare ultraradicală, care controlează porțiuni întregi din teritoriile Irakului și Siriei, este cu atât mai presantă cu cât Occidentalii se tem că actele de terorism ar putea fi ‘exportate’ pe teritoriul lor, în condițiile în care SI le-a atras sute de cetățeni, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata