Tescovina, medicament natural revoluţionar antiîmbătrânire

Tescovina, căreia în popor i se mai spune și boască sau boștină și care reprezintă acele resturi de pulpă, sâmburi și coji de struguri rămase după prepararea vinului, este recomandată de Ion Bobaru, singurul farmacist din Brăila care prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor, drept un medicament natural revoluționar antiîmbătrânire, fiind considerată o adevărată mină de antioxidanți.

”Puțini sunt cei care știu că tescovina este, de fapt, cel mai important produs obținut din struguri. Unii o folosesc pentru prepararea țuicii, dar cei mai mulți o dau ca hrană la animale sau o aruncă. Coaja, pulpa și sâmburii strugurilor de culoare închisă au cel mai ridicat conținut de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit de cercetători. În vinul roșu trece doar 10% din resveratrol, restul de 90% rămâne în tescovină și este aruncat”, spune Ion Bobaru.

Resveratrolul este, potrivit specialiștilor, cel mai puternic antioxidant, considerat mai puternic de 4-5 ori decât betacarotenul, de 50 de ori decât Vitamina E și de 20 de ori decât Vitamina C.

Îndepărtează din organism radicalii liberi, normalizează nivelul de lichide în sânge, îmbunătățește circulația sângelui, arterele rămânând elastice, scade nivelul colesterolului rău și crește nivelul celui bun. Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator și antibacterian. Menține fermitatea pielii, elasticitatea, împiedică îmbătrânirea prematură, îmbunătățește capacitatea memoriei, crește imunitatea organismului împotriva stresului, scade nivelul de glicemie și îmbunătățește vederea.

Pasionat de leacuri și rețete naturale pe care ține să le prepare cu mâna lui în propria farmacie din Brăila și apoi să le recomande cu încredere tuturor celor interesați, farmacistul Ion Bobaru ne-a dezvăluit ce secrete ascunde banala tescovină și cum poate fi ea folositoare omului pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

”Îmbătrânirea este un fenomen oxidativ. Noi îmbătrânim din cauza acestor fenomene oxidative, care sunt, de fapt, niște reacții chimice. S-a demonstrat că resveratrolul din tescovină ar bloca fenomenele oxidative și ar împiedica îmbătrânirea. Îmbătrânirea se adresează atât părții interne a organismului, cât și celei externe.

Cel mai bine observi omul când îmbătrânește după pielea feței’‘, explică farmacistul.

Ion Bobaru recomandă pentru această rețetă strugurii roșii sau negri, ținând cont că aceștia sunt mai rezistenți la boli și la dăunători, motiv pentru care pe ei nu sunt folosite tratamente fitosanitare, ca în cazul soiurilor nobile.

”Procedeul este simplu: se separă mustul de coajă și de semințe, se presează foarte bine tescovina să nu mai rămână must sau vin în ea și se usucă.

Locuri de uscare le are și cel de la bloc, pe un mic balcon, și cel de la casă, pe o verandă. Uscarea are un rol foarte important, trebuie uscată în strat subțire, în spații aerisite, răscolită zi de zi, ca să nu mucegăiască. Uscarea naturală nu-i suficientă, pentru că, oricât s-ar usca, semințele și cojile de tescovină mai au o așa-numită umiditate reziduală. Se continuă uscarea la un aragaz, cu ușa bucătăriei între-deschisă, exact cum se usucă bucățile de pâine pentru pesmet.

După ce se usucă, tescovina se râșnește printr-o râșniță de cafea. Pulberea obținută se consumă ca atare o linguriță înainte de masă, de trei ori pe zi, luată cu un suc natural sau cu puțină miere. Este un aport de antioxidanți contra îmbătrânirii de excepție’‘, dezvăluie Bobaru.

Tescovina se mai poate folosi ca infuzie, pentru că ajută la tratarea depresiei și a nevrozelor, fiind recomandată, de asemenea, persoanelor în vârstă, cu pierderi de memorie. ”Se pun 40 de grame de pulbere, două linguri, într-un litru de apă și se fierb jumătate de oră. Ceaiul se lasă la decantat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai călduț, înainte de fiecare masă”, spune farmacistul.

Un preparat mai concentrat decât infuzia este decoctul de tescovină, care se folosește împotriva alergiilor de orice natură, pentru detoxifierea organismului, regenerarea țesuturilor, în lupta cu obezitatea și ca tratament după bolile infecțioase.

”Este un preparat mai concentrat decât infuzia, iar doza recomandată este de 30-40 picături pe zi. Se prepară astfel: la o cană cu apă de 250 ml se pun două linguri de tescovină uscată. Se fierbe la foc mic un sfert de oră, completând treptat apa care se evaporă. După răcire, se ține în frigider cel mult două săptămâni’‘, explică farmacistul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata