„The house of One” din Berlin – o casă a Domnului, trei religii

Terenul din apropiere de Alexanderplatz pe care s-a aflat, până în 1964, cea mai veche biserică din Berlin este locul ales pentru a ridica o clădire cu totul specială, adăpostind sub același acoperiș, o biserică creștină, o moschee și o sinagogă, relatează EFE și ziarul german „Der Tagesspiegel”. Novatorul proiect a fost prezentat marți în capitala germană.

Edificiul va purta numele ‘The house of One’ și va fi materializarea unei inițiative promovate în comun de pastorul Gregor Hohberg, imamul Kadir Sanci și rabinul Tovia Ben-Chorin.

‘Orașul rănilor poate fi orașul miracolelor’, a spus rabinul Ben-Chorin, a cărui familie a părăsit Germania în 1935, fugind de naziști. În viziunea sa, lăcașul de cult va permite o întoarcere la originile comune ale celor trei religii. ‘Vom avea un loc în care să putem citi și discuta împreună biblia, în care să ne cunoaștem mai bine’, anticipează el.

Parohul Gregor Hohberg a explicat că era interesat de recuperarea terenului, dar nu dorea să facă o biserică, ‘ci un lucru diferit, care să exprime ceea ce este astăzi orașul’. ‘În munca noastră de zi cu zi, simțeam nevoia unei comunicări mai ample și a unei mai bune înțelegeri între religii’, a adăugat acesta.

Ideea nu a fost ca biserica protestantă sa construiască o clădire în care să invite și reprezentanți ai altor religii, ci de a gândi și realiza un proiect comun.

‘De patru ani, lucrăm împreună între egali’, a subliniat, la rândul său, imamul Kadir Sanci.

Construcția, sub conducerea arhitectului Wilfried Kuehn, urmează să înceapă în primăvara anului 2016 și se va finanța din donații, însă nimeni nu va putea da mai mult de 1% din costul total, estimat la 43 de milioane de euro. ‘Dorim să fie un proiect al multor oameni’, a spus pastorul Hohberg.

Orice persoană, din orice parte a lumii, poate face donații pornind de la 10 euro, pe site-ul www.house-of-one.org. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: tagesspiegel.de

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata