Timiş: De la bordeiul medieval la eco-bordeiul IT, ultramodern

Bordeiul medieval românesc, cufundat sub pământ și locuit în veacurile trecute de cei mai săraci oameni, ar putea deveni un concept de lux prin ideile novatoare ale specialiștilor din domeniul IT.

Eco-bordeiul este o soluție a clusterului ROSENC, care propune o casă ecologică ce pleacă de la principiile tradiționale ale bordeiului, construită din pământ, dar dotată cu tehnologii moderne, adaptate secolului XXI, cu un grad foarte înalt de confort și care va avea costuri destul de accesibile. O astfel de casă, cu suprafața de circa 200 mp construiți, ar putea costa în jur de 25.000 de euro.

‘În primăvară, clusterul își propune să iasă cu o soluție pregătită pentru piață. Dacă proiectul va fi câștigător, clusterul va putea primi niște bani cu care să dezvolte mai repede soluția, ceea ce este un lucru excelent. Aceste eco-bordeie și-ar putea găsi locul atât în mediul rural, cât și în cel urban rezidențial, nu în zonele centrale sau ultracentrale’, au declarat marți, inițiatorii norvegieni ai proiectului eco-bordei.

Bordeiul eco se aseamănă foarte mult cu strămoșul său medieval, intrarea este săpată precum coborârea într-un garaj, are fațada de sticlă și apare ca o culă din piatră acoperită de pământ și materiale izolatoare, peste care se plantează gazon. Imaginea globală pare asemeni unor movile care abia își înalță capul de sub pământ.
Astfel, chiar dacă bordeiul nu a fost specific Banatului, ci sudului României și Câmpia Dunării, noua construcție ar putea prinde viață mai ales în zonele rezidențiale noi.

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest împreună cu Asociația Tehimpuls au lansat, marți, Competiția Regională de Eco-Inovare și proiectul intitulat Întreprinderi Eco-Inovative in Regiunea Vest, finanțat în cadrul Programului Inovare în Industria Verde România al mecanismului norvegian 2009-2014 — Norway Grants — al cărui operator de program este Innovation Norway.

‘Competiția se adresează tuturor organizațiilor și persoanelor fizice din Regiunea Vest care realizează produse eco-inovative și/sau furnizează servicii eco-inovative. Competiția este organizată pentru a doua oară în Regiunea Vest, prima ediție desfășurându-se în anul 2013. La finalul competiției va urma Târgul de Inovare Regional, care va avea loc pe 12 noiembrie, la Arad. Susținem astfel de proiecte, menite să reducă consumul de materiale, de energie, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor. Vrem să stimulăm produsele cele mai avangardiste, dar care au și șansa de a ajunge produse finale pe piață’, a subliniat Sorin Maxim, manager general al ADR Vest. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata