Timiş: Temerarul Vasile Stoica va pleca, în cărucior cu rotile, spre cel mai sudic punct al Europei

Temerarul lugojean Vasile Stoica va pleca la sfârșitul săptămânii în scaunul cu rotile spre Insula Gavdos, Grecia, cel mai sudic punct al Europei, într-o expediție prin care dorește să demonstreze lumii că orice persoană cu dizabilități poate reuși, dacă are voință.

Stoica este cunoscut pentru turneele neobișnuite în care se încumetă să pornească și pe care le-a dus la bun sfârșit. Anul trecut, el a parcurs 8.300 de kilometri imobilizat în scaunul special, acționat manual, până în cel mai nordic punct al Europei locuite, la Capul Nord în Norvegia, dar pasiunea sa pentru drumeții a început în anul 1992, când a văzut în Franța persoane cu același handicap locomotor ca și al lui, care au reușit să-și învingă limitele. Un an mai târziu, a plecat de la Lugoj într-o primă călătorie solitară la Paris, în semn de recunoștință pentru cei care l-au învățat să prețuiască viața.

Au urmat Turul Europei (în 1995), Turul lumii (1998-1999), iar în octombrie 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore. Aventura a continuat în 2003 cu ‘Route 66’, pe distanța Los Angeles — Chicago. În 2006 a ajuns de la București la ‘Capătul Lumii’ (Cabo Finisterre, cel mai vestic punct al Spaniei), în 2008 a plecat spre Beijing, China, dar o accidentare l-a oprit în Rusia, de unde a revenit în țară.

‘De data aceasta am decis să plec într-un nou turneu prin Europa, pentru a mă menține în formă. Finanțarea turneului va fi asigurată din resurse proprii și de către câțiva sponsori și sper că și de către Consiliul Local al Comunei Pișchia, care mi-a fost alături și în ultimul turneu pâna la Capul Nord, Norvegia. (…). În luna noiembrie doresc să plec în călătorie pe ruta Los Angeles — Santiago de Chile, America de Sud’, a declarat marți presei Vasile Stoica.

Temerarul va pleca duminică spre Grecia pe un traseu de 12.000 de kilometri, începând din Serbia prin Macedonia, Grecia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria, urmând ca în septembrie să revină în România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Facebook.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata