„Tiny house” – moda caselor mici cu preţuri pe măsură câştigă adepţi în Franţa

Veritabil fenomen în SUA, moda ‘Tiny house’, a caselor mici, cu prețuri pe măsură, dar cu tot confortul, câștigă tot mai muți adepți în Franța, scrie cotidianul ‘Le Figaro’.

Cabanele, construite din lemn, sunt foarte confortabile și reprezintă o nouă filosofie de viață pentru proprietarii lor, hippy șic — cei mai mulți dintre ei—, preocupați de ecologie și care formează o comunitate deosebit de activă pe internet.

Dincolo de Atlantic, inițiatorii acestui curent au fost americanii Jay Shafer, Gregory Paul Johnson, Shay Salomon și Nigel Valdez, care au fondat, în 2002, ‘Small house society’, având ca scop ‘sprijinirea cercetării, dezvoltării și utilizării celor mai mici spații’ de locuit. Ideile acestor foști profesori de urbanism, transformați în activiști în domeniul social, au devenit foarte cunoscute după devastatorul uragan Katrina din 2005 și, mai ales, în contextul crizei economice declanșate în 2008, întrucât ofereau locuințe ieftine și care se puteau realiza în timp foarte scurt.

Există însă și voci care susțin că fenomenul actual nu a fost creat în SUA, ci în Franța, pionierii acestui tip de construcții fiind arhitecții Le Corbusier și Fernand Gardien. Ei au ridicat o casă de acest gen în 1952 la Roquebrune-Cap-Martin, în departamentul Alpes-Maritimes. Spre deosebire de minicabanele ‘Tiny house’, aceasta era fixată pe sol și nu putea fi transportată ca o rulotă.

‘Un habitat mic nu înseamnă doar să trăiești într-o microcasă, (…) ci, în același timp, să faci ceea ce îți place, să-ți urmezi obiectivele și visurile’, a explicat Ryan Mitchell, creatorul portalului american thetinylife.com.

‘Având în vedere explozia prețurilor la locuințe, tiny house vine la timp’, pentru cei care nu mai vor să plătească o chirie de 500-700 de euro pe lună, susține francezul Michael Desloges, cofondatorul site-ului latinyhouse.com, care și-a făcut o meserie din confecționarea micilor case din lemn. În acest fel se economisesc banii de chirie, iar cheltuielile de întreținere sunt mici, mai spune el, deși susține că, în general, nu economisirea banilor este principalul aspect luat în calcul de majoritatea cumpărătorilor.

Nu există un profil-tip al celor care achiziționează microcase. Sunt persoane în căutarea minimalismului, iubitoare de viață nomadă sau chiar și unele care vor să-și extindă spațiul de locuit sau să aibă o casă de oaspeți, a explicat acest fost brutar, care oferă spre vânzare căsuțe din lemn cu suprafață de 15-18 metri pătrați, cu prețuri variind între 18.000 și 30.000 de euro. În minicabane pot locui două persoane, cu cheltuieli de întreținere anuale cuprinse între 300 și 400 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: tinyhouseswoon.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata