Toate secţiile de vot din România la alegerile locale vor avea mijloace electronice

Toate secţiile de vot din România la alegerile locale vor avea mijloace electronice şi va fi pusă în funcţiune o aplicaţie care va înregistra CNP-urile, în vederea evitării votului multiplu, şi care va oferi BEC informaţia necesară pentru numărarea votanţilor, a declarat Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), joi, la şedinţa Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale.

„Toate secţiile de vot din România vor avea mijloace electronice. Nu va exista nici măcar o secţie de vot care să nu aibă un mijloc electronic de contact. Dintre acestea, e bine să se ştie în avans, există 24 de secţii, nesemnificative ca număr de alegători din listele electorale permanente, la care mecanismele automate definite în aplicaţii nu vor funcţiona, ele vor trebui asistate de către personal special instruit pe această temă, iar datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce. Vor exista undeva la centru operatori sub autoritatea BEC, care vor notifica şi vor introduce acele date. Însă, repet, numărul de alegători din listele electorale este nesemnificativ, este vorba de localităţi foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între 5 şi, o să vă comunicăm cifra exactă, zeci. Orice fel de date comunicate de acolo vor fi înregistrate pentru a putea fi supuse auditului autorităţilor în cazul unor suspiciuni”, a explicat Marcel Opriş.

Acesta a remarcat şi sprijinul populaţiei în pregătirea alegerilor locale, respectiv a celor trei teste — dintre care primul pe 22 mai—, care vor fi făcute până la data alegerilor.

„Remarc în mod deosebit sprijinul populaţiei din România în legătură cu această acţiune fără precedent (…) Au trecut prin locurile de instruire şi selecţionare un număr de 33.370 de persoane. Din acestea au fost reţinute şi instruite 32.000 de persoane. Cu ocazia acestor teste vom vedea câte dintre ele îşi vor menţine angajamentul de a participa la acest exerciţiu şi în perioada 9 la 16 mai toate aceste persoane vor fi convocate în grupuri de câte 50-100, vor fi încă o dată reverificate şi testate şi cu această ocazie li se vor distribui toate mijloacele tehnice cu care ei trebuie să lucreze, atât în zilele testelor, cât şi în ziua alegerilor, deci acele celebre tablete, de care aţi luat act că sunt inima sistemului, începând cu 16 mai vor fi în posesia operatorilor din secţiile de vot”, a spus Marcel Opriş.

Șeful STS a precizat că în secţiile de vot s-au instalat echipamentele necesare.

„În toate secţiile de vot, mijloacele electronice, fie că era vorba de instalarea unor switch-uri, routere (…), deja de comun acord cu proprietarii, deţinătorii spaţiilor au fost setate, puse în funcţiune, verificate şi sunt în stare de conservare pentru zilele testelor (…). Operatorii nu vor sta acasă şi vor face teste, ci vor fi chiar la locul în care urmează să se desfăşoare alegerile”, a arătat Marcel Opriş.

El a vorbit şi despre cele două categorii de aplicaţii de la alegeri.

„O aplicaţie care înregistrează CNP-urile, în vederea evitării votului multiplu, dar în acelaşi timp ele oferă BEC informaţia necesară pentru numărarea votanţilor. Spre deosebire de alte dăţi, de data aceasta BEC va avea la dispoziţie (…) numărul exact secundă de secundă al votanţilor care au trecut prin faţa acelei aplicaţii şi au fost înregistraţi”, a subliniat Opriş.

Astfel de informaţii vor fi disponibile online.

„Nu mai discutăm de celebrele raportări la ora 15,00 sau din trei în trei ore sau la ore fixate. Deja există o decizie a BEC ca prezenţa la vot să fie disponibilă public şi online. Tot o decizie BEC (…) consacră transmiterea în formă electronică a proceselor de numărare a voturilor din secţia de vot, care vor fi transmise tot electronic, şi urmează ca BEC să decidă cum vor administra aceste procese verbale temporare până la sosirea proceselor verbale semnate şi ştampilate, pe care statistica, în conformitate cu legea, le va introduce în sisteme informatice în vederea validării definitive a rezultatelor votului. Nu estimăm că sunt probleme deosebite, chiar credem că totul va funcţiona aşa cum a fost proiectat”, a mai spus Opriş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata