TOP 7 momente magice din istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă

Jocurile Olimpice de la Soci vor debuta peste câteva zile, iar cei 2.500 de sportivi abia aşteaptă.

În acest articol, Yahoo News vă prezintă cele mai interesante şapte momente din cei 90 de ani de istorie a întrecerilor olimpice de iarnă.

În perioada întrecerilor de la Soci (7 – 23 februarie), Yahoo! News vă va ţine aproape de cele mai importante evenimente care se întâplă pe pârtiile, trambulinele sau în patinoarele olimpice din Rusia.

România este una dintre cele 88 de naţiuni care participă la această ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, trimiţând 24 de sportivi la întreceri.

 

7. Povestea bobului jamaican

Jamaica este o ţară tropicală, unde zăpada cade doar în poveşti. Participarea ei la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1988, la Calgary, a stârnit multe zâmbete.

Echipajul de bob dublu era format din sprinteri care nu participaseră vreodată la o disciplină de iarnă. Cu ajutorul sportivilor din ţările cu tradiţie în acest sport, jamaicanii au reuşit să se califice la Jocuri, însă nu au reuşit să termine competiţia.

Într-una dintre curse, bobul s-a răsturnat, iar cei doi sportivi l-au împins până la finiş. Povestea lor a fost baza unui film de succes – ”Cool Runnings”.

 

6. Heiden, patinatorul absolut

Americanul Eric Heiden a reuşit la Lake Placid, în 1980, o performanţă unică în acel moment: a cucerit cinci medalii de aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice.

Unul dintre cei mai talentaţi patinatori de viteză din istorie, Heiden s-a impus atunci în toate cele cinci probe olimpice, pe distanţe cuprinse între 500 de metri şi 10 kilometri.

 

5. Miracolul de pe gheaţă

Un alt moment magic care a avut parte de o ecranizare pe măsură este succesul echipei de hochei a SUA în faţa Uniunii Sovietice, la Jocurile Olimpice din 1980, de la Lake Placid.

Americanii nu erau cotaţi cu nicio şansă înaintea meciului din semifinale cu ruşii, care erau cea mai mare forţă a hocheiului pe gheaţă din acea vreme. Cu toate acestea, echipa de amatori (majoritatea studenţi) a gazdelor s-a impus cu 4-3, ultimele două goluri venind dramatic, în repriza a treia.

În finală, SUA a învins Finlanda şi a cucerit titlul suprem. Revista ”Sports Illustrated” consideră că ”Miracolul de pe gheaţă” este cel mai important moment sportiv din secolul 20.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata