TOP ŞTIINŢĂ: Principalele titluri din domeniu anunţate în octombrie

Cunoașterea științifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică, anunțate în cursul lunii octombrie.

Spațiu:

Cometa Siding Spring a trecut prin apropierea relativă a planetei Marte, oferindu-le astronomilor două premiere. Este prima cometă observată de pe o altă planetă cu ajutorul sondelor aflate pe orbita dar și asolizate pe Marte, precum și prima oară când această cometă poate fi observată, ea având o periodicitate de peste 1 milion de ani. Această cometă a trecut la aproximativ 140.000 de kilometri distanță de Marte, la puțin mai mult de o treime a distanței de la Pământ la Lună, și de 10 ori mai aproape de suprafața acestei planete decât orice altă cometă care a trecut prin apropierea Pământului în istoria observațiilor astronomice, conform NASA.

Cometa, denumită după observatorul australian Siding Spring unde a fost descoperită, în urmă cu mai bine de un an, își are originea în Norul Oort, format din asteroizi și comete rămase la marginea sistemului solar după aprinderea Soarelui, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Erupțiile solare, care amenință Pământul în cazul slăbirii extreme a câmpului magnetic, sunt provocate de giganticele arcade de plasmă magnetizată care se formează la suprafața Soarelui, o descoperire care îi aduce pe oamenii de știință cu un pas mai aproape de estimarea cât mai exactă a posibilelor erupții care au capacitatea de a afecta sistemele de comunicații și infrastructura energetică terestră.

Folosind informațiile culese cu ajutorul satelitului nipon Hinode, al satelitului NASA Solar and Heliospheric Observatory (SHO) și prin intermediul Observatorului Paris-Meudon, cercetătorii au observat că în zilele dinaintea producerii unei explozii solare, în zona respectivă energia magnetică se afla la un minim, dar crește lent de-a lungul timpului. Cu o zi înainte de erupție se formează o buclă sau arcadă magnetică coronală care începe, la rândul ei, să crească. Atunci când energia câmpului magnetic este suficient de puternică, bucla este alungită spre exterior cu mare viteză, liniile de câmp magnetic sunt rupte, iar reconectarea ulterioară (rearanjarea liniilor de câmp) declanșează o erupție solară.

Planeta:

O nouă inversare a polilor magnetici ai Pământului ar putea să se producă în viitorul apropiat, în timpul vieții noastre, conform unor analize ale datelor cu privire la câmpul magnetic terestru, culese atât în cadrul misiunii Swarm aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), cât și din examinarea unor straturi de sedimente aflate la poalele Munților Apenini, în Italia.

Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Oamenii de știință au estimat că un ciclu de inversare a polilor magnetici începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani. Apoi, când câmpul magnetic devine suficient de slab, polii se inversează iar câmpul magnetic revine la intensitatea sa maximă.

Datele adunate în cursul acestei veri de sistemul de sateliți Swarm, aparținând ESA, indică faptul că acest câmp magnetic își pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea inițial, condiții în care inversarea polilor magnetici s-ar putea produce în viitorul apropiat.

Mii de formațiuni muntoase submarine, necunoscute până în prezent, apar pe o hartă actualizată a fundului oceanului planetar realizată de cercetători din SUA prin prelucrarea unor date de la sateliți. Noua hartă, mult mai precisă și mai detaliată decât versiunea anterioară, din urmă cu două decenii, a fost elaborată de specialiști de la Scripps Institution of Oceanography, din California, cu ajutorul datelor furnizate de satelitul CryoSat-2, al Agenției Spațiale Europene (ESA), și al satelitului Jason, de la NASA.

Harta deschide noi perspective pentru cunoașterea mișcărilor tectonice din adâncul mărilor. În noua versiune a hărții se disting cu claritate indiciile separării, în urmă cu 85 de milioane de ani, a Africii de America de Sud, și apar noi dovezi ale extinderii lanțurilor muntoase submarine din Golful Mexic, în urmă cu 150 de milioane de ani. Toate aceste formațiuni sunt la ora actuală acoperite cu straturi groase de sedimente.

Un studiu desfășurat în zona Golfului San Francisco a identificat importante acumulări de energie în patru falii seismice, iar oamenii de știință avertizează că este posibilă declanșarea unor cutremure puternice pe aceste linii de falie. Cele patru falii care au acumulat suficientă energie pentru a produce seisme majore sunt Falia Hayward, Falia Rodgers Creek, Falia Green Valley și Falia Calaveras. Toate aceste falii sunt părți ale sistemului de falii San Andreas, care are o lungime de peste 1.300 de kilometri, și prezintă o amenințare serioasă pentru că străbate zone urbane, puternic populate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata