Tort de aproape doi metri la prima expoziţie de torturi de nuntă decorate cu flori naturale, la Miercurea Ciuc

Un tort de aproape doi metri este prezentat sâmbătă, la Miercurea Ciuc, în prima expoziție de torturi pentru nunți decorate cu flori naturale din zonă, eveniment organizat într-o cofetărie din municipiu.

Macheta tortului are 180 de centimetri, opt etaje, un diametru de 90 de centimetri și pentru decorarea lui s-au folosit 12 kilograme de marțipan și peste 150 de flori naturale, în special trandafiri.

Managerul cofetăriei, Bartis Botond, a declarat că în cadrul expoziției, despre care spune că este prima de acest gen din Transilvania, sunt prezentate, în total, 12 machete de torturi, care au „stiluri diferite — moderne, tradiționale, minimaliste—, iar pentru decorarea lor s-au folosit, în total, 50 kilograme de marțipan și peste 350 de flori”.

În cadrul expoziției s-a facut și o degustare de 13 gusturi noi și speciale de torturi de nuntă, tendința în domeniu fiind aceea de a se folosi creme ușoare, combinate cu fructe de sezon.

Noi am folosit zmeură, pentru că vorbim de o expoziție pentru sezonul de primăvară-vară, căpșuni și cireșe. De asemenea, am folosit foarte multă frișcă naturală, ciocolată albă și ciocolată cu lapte. Ciocolata neagră am folosit-o mai puțin în creme și mai mult în pișcoturi. Tendința este ca pișcotul să fie închis la culoare, iar crema tot mai deschisă”, a explicat Bartis Botond.

El a ținut să puncteze că în cadrul expoziției a fost prezentat un concept nou — barul de deserturi — ce nu are tradiție în Harghita, dar care în Europa de Vest este foarte popular.

„Este vorba de wedding bar, un bar cu deserturi pentru o singură persoană, mini-deserturi, creme la pahar, mousse-uri, mini-prăjituri cu pișcoturi, cu cremă de vanilie, de ciocolată și decorate cu diferite fructe. Avem 30 de sortimente de deserturi, care pot fi degustate”, a spus Bartis Botond.

Pentru realizarea celor 12 machete de torturi de nunți au lucrat zilnic câte zece persoane, timp de două săptămâni. Machetele propriu-zise au fost realizate de maestrul cofetar Ferenczi Kinga, iar decoratorii florali au fost cei care au dat un plus de culoare și eleganță produsului final.

„Am folosit aproximativ 400 de flori naturale, în funcție de stilul și culoarea tortului. Torturile sunt decorate cu garoafe, trandafiri, orhidee, crizanteme sau frezii. Tendința este de folosire a florilor naturale atât pentru decorare, cât și a florilor comestibile, în interiorul torturilor”, a declarat Otilia Gudană, decorator floral din Miercurea Ciuc.

Organizatorii expoziției au dorit să precizeze că fiecare nuntă ar trebui să spună o poveste și să aibă o culoare sau mai multe culori de bază, „de la care pornește totul și care să se regăsească în culoarea tortului, a prăjiturilor, a decorațiunilor, a florilor, a sălii de evenimente, a mașinilor, chiar și în vestimentația mirilor”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata