Tractoarele care merg singure au invadat România. Sunt ghidate de computer, cu ajutorul sateliţilor

Pe 18 noiembrie 2008, primul tractor complet autonom din România intra înâia oară în brazdă la o fermă din comuna Tormac, judeţul Timiş, informeaza agrointel.ro.

Ciprian Ion, manager în cadrul IPSO România, reprezentantul oficial al John Deere în România, ne face o radiografie a pieţei de utilaje care ară, seamănă şi recoltează singure: “Pe partea de inteligenţă, cum îmi place să-i spun, avem două ramuri total diferite : ghidarea prin satelit şi monitorizarea. Pentru ghidarea prin satelit noi folosim doar autoghidare, adică tractorul virează singur, fără intervenţia operatorului.

Acestea nu sunt noutăţi. John Deere le-a introdus pe piaţă de 6-7 ani de zile. Acum 5 ani de zile, când am venit în firmă, erau maxim 10 sisteme de ghidare în România, iar în 2013 batem undeva la peste 1000 de sisteme de ghidare prin satelit sau upgrade-uri ale acestora pe maşinile agricole din România şi tendinţa e de creştere rapidă, deoarece noi vindem 500-600 de tractoare pe an şi 40% din ele pleacă cu ghidare”.

  • Prezentul oferă crâmpeie din cum va arăta agricultura în viitor

Ciprian Ion explică ce au atât de special cele mai high-tech dintre tractoarele care se vând în ţara noastră: “Pentru a face un tractor să meargă singur avem o opţiune din fabrică, care se numeşte AutoTrac Ready. Asta înseamnă că tractorul are senzor de direcţie montat pe puntea faţă şi vede cât de mult este virat tractorul, apoi instalaţia hidraulică are ceva îmbunătăţiri ca să poată să vireze singur, sunt două calculatoare în plus, practic la un tractor AutoTrac Ready trebuie doar să-i pui antena sus pe cabină şi monitorul în cabină şi atât.

Pentru modelele mai vechi de tractoare, care nu au fost gândite să poată fi ghidate prin GPS, avem un volan numit AutoTrac Universal, care practic înlocuieşte volanul vechi. Se dă jos volanul din tractorul respectiv şi se montează volanul nostru. Are nevoie doar de o alimentare de 12 volţi”.

Cele mai ieftine sisteme de ghidaj prin satelit costă câteva mii de euro, dar costurile pot urca până spre 20.000 de euro, în cazul în care fermierii optează pentru cele mai performante sisteme.

  • Antena radio de pe silozul fermei

La cel mai performant sistem de autoghidare, numit RTK, abaterea maximă este de 2,5 cm şi în plus sistemul oferă şi repetabilitate. Adică tractorul ţine minte parcela şi peste câteva luni, când va executa o altă lucrare a solului, sau în anul următor se va întoarce pe aceeaşi linie de lucru cu o abatere de maxim 2,5 cm.

Un tractor dotat cu un astfel de sistem RTK, pentru acurateţe maximă, se foloseşte nu doar de date de la sateliţi, ci are nevoie şi de repere amplasate pe scoarţa terestră, la care se raportează pentru a a elimina abaterile de poziţionare.

În cazul în care un tractor cu autoghidare lucrează întâia oară o anumită parcelă de teren, pentru ca utilajul să nu are din greşeală şi parcela fermierului vecin, operatorul introduce în computerul de bord coordonatele topo care definesc colţurile parcelei.

Dacă fermierul nu deţine acele coordonate GPS, e obligat să se suie la volan şi să se plimbe cu tractorul pe conturul parcelei, ca utilajul inteligent să memoreze perimetrul zonei respective. Odată memorate graniţele terenului, tractorul nu le va mai uita cât va trăi.

  • De ce e mai bun un tractor cu autoghidaj, decât unul condus de om

Specialistul IPSO explică : “Spre exemplu la o simplă împrăştiere de îngrăşământ, cum la o trecere se împrăştie pe o bandă de 20-30 de metri lăţime, aveai nevoie de un om la un capăt de rând să-ţi măsoare distanţa să ştii unde să vii tura viitoare şi al doilea om la celălalt capăt al terenului, la fel, să măsoare din 30 în 30 de metri şi tractoristul trebuia să-şi imagineze el care ar fi linia între cei doi oameni, având unul în faţă şi unul în spate şi să meargă drept pe acea linie imaginară, ca să vorbim de precizie”.

Mai mult, GPS-ul merge şi noaptea şi în condiţii de ceaţă şi în condiţii de praf.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata