Tradiţiile, bucatele şi băuturile tradiţionale, prezentate la Zilele Judeţului Satu Mare

Tradițiile, bucatele și băuturile tradiționale din județul Satu Mare au fost prezentate publicului larg sâmbătă, 21 iunie, în centrul vechi al municipiului reședință de județ, cu ocazia sărbătoririi celei de-a doua ediții a Zilelor Județului.

Primarii comunelor au expus la standurile amenajate îmbrăcăminte și obiecte tradiționale, pregătind totodată și bucate specifice fiecărei zone. Dacă în zona Oașului au predominat boacele (sarmalele — n.r.), pâinea din mălai și pălinca, în zona Codrului au fost mai multe tipuri de mămăligă, în zona comunelor maghiare au fost mai multe tocănițe, vinuri și bogracs-uri iar în zona comunelor șvăbești a predominat ștrudli-ul. Nu au lipsit nici meșterii populari, care și-au arătat priceperea la realizarea oalelor din lut sau a coșurilor.

„Eu cred că este un eveniment unic nu numai pentru județul nostru, pentru toată România. Acest eveniment se întâmplă doar în județul Satu Mare. Zilele Județului Satu Mare, Zilele Sătmarului, zilele noastre ale sătmărenilor, este sărbătoarea noastră. Aici am reușit de secole să conviețuim români, maghiari, șvabi, slovaci, ucraineni și romi,. Ne-am respectat unii pe alții și ne-am păstrat tradițiile, obiceiurile. Tradițiile sunt aici prezentate de fiecare localitate”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

Totodată, vor avea loc mai multe competiții, precum desemnarea celei mai frumoase căsuțe a primăriilor, cele mai bune preparate, cel mai bun vin și cea mai gustoasă pălincă.

Zilele Județului au început vineri seara, cu concertele susținute de Ducu Bertzi și formația EDDA din Ungaria, Consiliul Județean pregătind și alte concerte ale unor trupe celebre. Bugetul evenimentului este de 250.000 de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata