Traian Băsescu: „S-a încercat discreditarea STS; nu pot să intru în jocul demiterilor”

12

Preşedintele Traian Băsescu a spus că în ultimele zile a fost lansată de către politicieni „o minciună publică” menită să discrediteze Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, menţionând că el nu poate intra în „jocul demiterilor”.

„Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare de acea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul ministru. (…) Prin reglementările legale, STS preia pe linia de apeluri de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. STS-ul are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix”, a spus Băsescu, la Cotroceni.

El a menţionat că în ultimele zile s-a încercat discreditarea STS.

„În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului, care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine ori la public, ori la politicieni.

Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul în care s-a prăbuşit avionul”, a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu: „Ponta a solicitat trecerea STS în subordinea MAI si destituirea lui Opris; nicio varianta nu e viabila”

„Primul-ministru a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă”, a spus Băsescu, la Cotroceni, după şedinţa CSAT în care s-a discutat pe tema accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Traian Băsescu a afirmat că punctul de vedere al Serviciului Român de Informaţii, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a confirmat faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă.

„Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege, pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de intervenţie în astfel de situaţii. (…) Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru, pentru că, dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă se respecta legea, nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem în viitorul imediat este să respectăm legislaţia pe care o avem şi cu siguranţă instituţiile statului ar fi capabile să acţioneze cu suficientă promptitudine”, a declarat Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic din 20 ianuarie.

Preşedintele Băsescu a făcut referire şi la opinia SRI în acest caz.

„Deşi în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI, care a prezentat faptul sau a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea telefoanelor mobile”, a completat şeful statului.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu au fost făcute publice după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Tării (CSAT) în care se prezintă raportul prezentat de premierul Victor Ponta şi cel al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind accidentul aviatic din 20 ianuarie din Munţii Apuseni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata