Traian Băsescu: Un lucru bun ar fi dacă aş putea să fac echipă cu un ministru al internelor numit Iohannis

15

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, 14 februarie, la Bruxelles, că ar fi un lucru bun dacă ar putea să facă echipă pentru intrarea României în Spaţiul Schengen cu un ministru de interne care s-ar numi Klaus Iohannis.

„Nu ştiu dacă neapărat voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilităţi. Dar ştiu sigur că un bun lucru ar fi dacă aş putea să fac echipă pentru a sprijini intrarea în Schengen cu un ministru al internelor care s-ar numi Iohannis”, a precizat şeful statului, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit lui Băsescu, există şi alte variante legate de demersurile diplomatice pentru aderarea ţări noastre la Schengen.

Preşedintele a criticat în context faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a devenit un instrument politic pentru unele state, apreciind că ţara noastră este deja în Schengen, din punct de vedere practic.

„Dar vor fi discuţiile din luna mai, când o să încerc sa argumentez şi să explic foarte clar ceea ce am mai explicat, dar de data aceasta probabil mult mai aspru, dacă îmi este permis să spun, faptul că deja avem un sentiment profund de frustrare şi MCV-ul a devenit un instrument de joc politic mai mult decât de corectă apreciere a României. Dacă privim la rapoartele pe Schengen, şi România face parte din ţările care sunt analizate pe Schengen, România stă foarte bine, este deja în Schengen în mod practic. Or, utilizarea MCV-ului – şi aprecierile cu privire la politicieni împotriva unei ţări membre – este deja un lucru care devine dificil de acceptat”, a afirmat şeful statului.

„Până la urmă, obiectivul nostru este să ne integrăm în Uniunea Europeană, de aceea ne-am bucurat legat de liberalizarea circulaţiei forţei de muncă la 1 ianuarie, de aceea vrem să fim în Schengen, să continuăm procesul de integrare, şi de aceea ne pregătim să intram în euro, tot pentru a accelera şi a fi mai profund integraţi.

Dar nu putem accepta la nesfârşit ca unele state să utilizeze MCV-ul ca instrument politic, să blocheze procesul de integrare al României în Uniunea Europeană, în condiţiile în care instituţiile funcţionează. Nu putem merge la nesfârşit: ‘Dar dacă această clasă politică va face nu ştiu ce'”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata