Trăirile şi sentimentele negative dăunează creierului

Lipsa de empatie, agresivitatea şi lipsa de încredere în ceilalţi sunt trăsături de caracter care dăunează facultăţilor cerebrale, situaţie care se agravează pe măsura trecerii anilor, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Geneva şi menţionat de passionsante.be.

Studiul s-a efectuat pe un eşantion de circa 3.000 de bărbaţi şi femei, care aveau la începutul cercetării în medie 25 de ani. Chestionarul iniţial a pus în evidenţă o serie de trăsături de personalitate, care au fost ulterior reevaluate periodic.

După un sfert de secol, persoanele respective au fost supuse la teste pentru determinarea capacităţilor lor cognitive, îndeosebi memoria şi gândirea. S-a constatat că trăirile şi sentimentele negative la tânărul adult afectează semnificativ performanţele cognitive ale adultului de vârstă mijlocie, independent de factori precum parcursul profesional, depresia sau evenimentele nefaste ale existenţei.

Ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie şi de încredere în ceilalţi dăunează relaţiilor personale şi sociale, cu un impact pe termen lung asupra facultăţilor cerebrale.

Dificultatea de a gestiona stresul constituie un alt element semnificativ, la fel ca problemele de autocontrol şi de adaptare. Cercetătorii apreciază că „acest lucru sugerează că intervenţii menite să promoveze interacţiunile sociale pozitive la adolescenţi şi adulţii tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitivă la o vârstă mai înaintată”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata