Transformarea „Prima Casă” în „Noua Casă” îi va împinge pe români spre împrumuturile clasice. Avantajele şi dezavantajele celor două tipuri de credite

Acordarea de împrumuturi prin programul guvernamental numai pentru achiziţionarea de locuinţe noi, modificare pe care Guvernul intenţionează să o aplice în următoarea perioadă, i-ar determina pe români să contracteze credite clasice, care au costuri tot mai apropiate de cele „Prima Casă“, scrie Adevărul.ro.

Programul de guvernare al Cabinetului Ponta 3 prevede transformarea „Prima Casă“ în „Noua Casă“, urmând astfel ca împrumuturile garantate în proporţie de 50% de stat şi acordate cu avans minim de 5% şi dobânzi avantajoase să fie destinate doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi. Guvernul nu a anunţat încă termenul privind aceste modificări, însă ele ar putea avea impact atât asupra comportamentului solicitantului, cât şi, pentru o perioadă scurtă de timp, asupra preţului locuinţelor vechi.

 Peste 90% din creditele „Prima Casă“ acordate de la lansarea programului în vara lui 2009 şi până în prezent au fost pentru achiziţionarea de locuinţe vechi. Iar asta pentru că apartamentele vechi sunt, de regulă, mai bine poziţionate, mai spaţioase sau mai ieftine decât cele noi. Dacă „Noua Casă“ va permite cumpărarea doar de case noi, românii ar putea încerca să caute alternative, iar acestea chiar există: creditele clasice, standard, ale căror costuri au scăzut semnificativ în ultimii ani şi s-au apropiat de cele aplicate în cadrul programului guvernamental.

 Împrumutul clasic în euro poate fi o alternativă pentru „Noua Casă“ datorită dobânzilor comparabile sau chiar mai mici, pentru că prin acesta solicitantul poate cumpăra şi o locuinţă veche, dar ar putea părea dezavantajos din cauza riscului valutar pe care îl presupune şi a avansului minim mai mare.

 

  • Costuri comparabile la creditul clasic în euro

Sunt bănci comerciale care practică dobânzi la creditele clasice în euro comparabile cu cele aplicate împrumut. Să luăm un exemplu. Un credit imobiliar cu o valoare de 57.000 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie (dobândă anuală efectivă) de 6,6% pe an, rata lunară fiind de 335-350 de euro, echivalenrul a 1.500-1.575 de lei, potrivit simulărilor efectuate pe portalul financiar Conso.ro.

În acelaşi timp, un credit „Prima Casă“ de 256.500 de lei (echivalentul a 57.000 de lei), pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie de 6,5% pe an, rata lunară fiind de aproximativ 1.500 de lei. Este adevărat că o rată în euro poartă după sine un risc, cel valutar, dar această variantă nu va îngrădi solicitantul să-şi cumpere o locuinţă veche în cazul în care aceasta se va dovedi mai bine poziţionată sau mai spaţioasă decât una nouă. Mai mult, băncile oferă dobânzi mai mici la credite clienţilor care îşi încaseză salariile în conturile instituţiei bancare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata