Trebuie să creştem veniturile militarilor noştri care au fost în prima linie, susţine premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, într-o conferință de presă la Kandahar, în Afganistan, că trebuie găsite soluții de către Guvern pentru creșterea veniturilor acelor militari care au participat la misiunile din teatrele de operații din ultimii ani.

„Faptul că azi am fost la momentul oficial al retragerii trupelor noastre din Afganistan și faptul că îmi doresc să se întoarcă toți sănătoși acasă este un lucru foarte bun. Suntem foarte mândri și mai rămâne să găsim soluții ca și acasă să simtă că suntem recunoscători pentru ce am făcut”, a afirmat Ponta.

Premierul a arătat că are în vedere și asigurarea unui trai decent pentru militarii care se întorc acasă și care nu vor mai avea aceleași beneficii financiare ca în perioada în care au participat la misiunile externe.

„Toată partea care ține de dotarea Armatei Române, de cum facem cu Primăria să construim mai multe locuințe pentru militari, țin de Guvern, nu de comandant suprem. Trebuie să creștem veniturile pentru militarii noștri, pentru unitățile care s-au pregătit și care au fost în prima linie în ultimii ani. O să avem, categoric, pentru 2015, cheltuieli mult mai puține. Ideea este ca din acei bani pe care îi salvăm să investim în pregătirea soldaților mai tineri. Ideal ar fi să nu avem nevoie niciodată de pregătirea acestora, dar știți cum e, trebuie să fim siguri”, a spus primul-ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Kandahar, la ceremonia care marchează începutul procedurii de retragere a trupelor românești din Afganistan, că România este astăzi o țară mai sigură și un partener respectat de aliații din NATO datorită sacrificiului și curajului militarilor români care au fost în misiunile din acest teatru de operații.

Șeful Guvernului este însoțit la Kandahar de ministrul Apărării, Mircea Dușa, precum și de vicepremierul Gabriel Oprea.

Contingentul român din Afganistan este constituit în prezent de aproximativ 2.000 de militari, a căror retragere va avea în următoarele luni, conform calendarului stabilit cu aliații din NATO.

Potrivit unui calendar anunțat de ministrul Dușa la începutul acestui an, numărul militarilor români care vor mai rămâne în Afganistan după sfârșitul acestui an va fi de aproximativ 200, aceștia urmând a se ocupa de instruirea armatei afgane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata