Trecerea bruscă de la un regim ponderat la o alimentaţie prea bogată dăunează organismului

Trecerea bruscă de la un regim sănătos, respectat cu sfinţenie în timpul săptămânii, la o alimentaţie prea bogată în weekend ar fi la fel de dăunătoare ca un consum permanent de alimente nesănătoase, scrie metronews.fr, preluând un studiu apărut în revista Molecular Nutrition and Food Research.

Studiul demonstrează că o schimbare radicală în felul de a mânca este extrem de dăunătoare pentru organism şi în special pentru flora intestinală. Ansamblul de bacterii protejează împotriva agresiunilor exterioare, permiţând sistemului imunitar şi metabolismului să funcţioneze din plin. Însă diferenţele dintre un regim alimentar şi altul agresează microbiota şi o fac mai sensibilă la efectele unei alimentaţii prea grase şi prea dulci.

Autorii studiului au analizat efectele schimbării alimentaţiei la şobolani. Au împărţit rozătoarele în două grupe. Unele au fost hrănite sănătos toată săptămâna şi au mâncat prea mult în weekend. Cealaltă jumătate din animale a fost subîmpărţită în alte două grupe: jumătate au primit doar junk food, iar restul au avut un regim alimentar adaptat.

După 16 săptămâni, cercetătorii au constatat că animalele supuse regimului alternat erau mai slabe decât cele care consumau numai mâncare prea grasă, dar cântăreau mai mult decât cele care îşi păstraseră mereu regimul sănătos. Însă cea mai radicală schimbare a fost observată la nivelul florei intestinale: microbiota şobolanilor supuşi regimului alternat era la fel de degradată ca aceea a rozătoarelor care mâncaseră mereu alimente prea grase. Prin urmare, eforturile din timpul săptămânii erau anulate de excesele din weekend.

Studiul are totuşi şi o latură optimistă: el arată că, adoptând obiceiuri alimentare mai sănătoase, flora intestinală se reface rapid. Nu este interzisă o mică plăcere din când în când, ea este chiar recomandată pentru o slăbire sănătoasă şi eficientă, dar cel mai important este să nu se facă salturi bruşte, iar schimbările să fie echilibrate.

Trecerea de la o extremă la alta agresează organismul şi mai ales sistemul digestiv. Altfel spus, trebuie evitate excesele şi menţinută o constanţă în alimentaţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata