Trei studenţi turci au creat „ochelari inteligenţi” cu ultrasunete pentru nevăzători

Trei studenți de la universitatea din orașul turc Elazig au creat un prototip de „ochelari inteligenți” care, prin vibrații, îi avertizează pe nevăzători în legătură cu prezența obstacolelor, informează miercuri un articol din ziarul turc Hürriyet, preluat de EFE.

Cei trei tineri, aflați în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electronică, au câștigat cu acești ‘ochelari inteligenți’ o competiție a Universității Firat din Elazig.

Ochelarii — negri, cu aspect obișnuit — sunt conectați la un emițător și un receptor care detectează obstacole situate la o distanță de până la un metru. Cu ajutorul ultrasunetelor, receptorul activează un mic motor cu vibrații, ca la telefoanele mobile, fixat de ochelari.

Când distanța față de obstacol se scurtează la 50 de centimetri, vibrațiile își schimbă intensitatea, ceea ce îl ajută pe purtător să se orienteze printre pereți ori arbori.

Potrivit autorilor, este vorba de un prototip foarte simplu, care ar putea deveni un instrument de sprijin pentru nevăzători, în viața lor de zi cu zi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata