Trenul japonez cu levitaţie electromagnetică a atins viteza record de 603 km/h

Un prototip al viitorului tren japonez cu levitație electromagnetică (maglev) a atins marți viteza de 603 de kilometri pe oră – un record pe plan mondial, a informat compania feroviară niponă Central Japan Railways, citată de AFP.

Testul a fost efectuat cu persoane la bord în cursul dimineții.

„Viteza de 603 km/h a fost menținută timp de 10,8 secunde” în timpul traversării unui tunel, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, care a subliniat că este o „premieră mondială”.

Proba a fost realizată pe o linie specială de 42,8 kilometri la Yamanashi (centrul Japoniei) unde este dezvoltat de mulți ani acest tren ‘maglev’ . Trenul japonez cu levitație magnetică a atins joi viteza de 590 de kilometri pe oră, marcând un nou record mondial pentru acest tip de vehicul.

Trenurile maglev utilizează câmpurile magnetice pentru a-și asigura propulsia. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forța de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari.

Ultimul model maglev a străbătut peste un milion de kilometri în perioada de probe, potrivit companiei, care prevede deschiderea în 2027 a primei linii de tren cu levitație magnetică care va lega capitala Tokyo de orașul Nagoya. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata