Trupele din Transnistria în stare de alertă maximă: Informaţii privind începerea unor acţiuni militare la 26 august

Forțele așa-numitului Minister de Interne din regiunea Transnistria au fost plasate în stare de alertă maximă în noaptea de 6 spre 7 august.

În discuții semioficiale, militari de rang înalt de la Tiraspol invocă posibilitatea izbucnirii unor ostilități la 26 august, relatează agenția transnistreană de presă Tiras.ru, preluată de numeroase mass-media de la Chișinău.

Conducerea militară a republicii separatiste nerecunoscute afirmă că Tiraspolul s-ar putea trezi prins strategic între Republica Moldova și Ucraina.

Trupele ruse de menținere a păcii, inclusive cele de la Nistru, au fost plasate și ele în stare de alertă maximă, după cum a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. ‘Lumea s-a schimbat cardinal. Contingentele de menținere a păcii ar putea fi utilizate în orice moment’, a declarat ministrul rus în urmă cu două zile, potrivit publicației ABC News din Chișinău.

În acest context, președintele Republicii Moldova a reiterat, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Michael Scanlan, noul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, poziția oficială a Chișinăului cu privire la necesitatea retragerii trupelor și patrimoniului Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Nicolae Timofti a pledat pentru înlocuirea forțelor de menținere a păcii ruse din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

‘Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate al republicii, stipulat în Constituția sa’, a declarat Nicolae Timofti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata